« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
OZBILJAN UDARAC ACTA-I

Europski sud pravde zabranio nadzor nad piratskim sadržajem na internetu

Europski sud pravde odbacio je zahtjev belgijske organizacije za zaštitu autorskih prava glazbenika da se nadzire i filtrira piratski sadržaja na socijalnim mrežama i internetu

Fotografija vijesti
Više o

internet

,

autorska prava

,

internet piratstvo

,

Europski sud pravde

,

ACTA

U jeku masovnih prosvjeda zbog ratifikacije sporazuma ACTA, kojom bi se uveo nadzoru nad Internetom kako bi se zaštitila autorska prava i intelektualno vlasništvo, Europski sud pravde je svojom odlukom stao na stranu malog čovjeka, piše Dnevnik.hr.

Naime, odlučeno je da nitko ne može prisiliti vlasnike Internet stranica i društvenih mreža da instaliraju filtre koji bi trebali onemogućiti postavljanje piratskog sadržaja. Svoju presudu su obrazložili da iako bi ti filtri zaštiti autorska prava i intelektualno vlasništvo oni bi također povrijedili privatnost korisnika, a to je jednostavno nedopustivo.

Ova odluka suda odnosi se na proces iz 2009. godine kada je belgijska kompanija za zaštitu autorskih prava glazbenika tužila društvenu mrežu Netlog zbog kršenja autorskih prava, odnosno neovlašteno su postavljali glazbu i videozapise.    

17.02.2012. 10:32:48
Novi komentar
nužno
nužno