« Biznis
objavljeno prije 3 godine
NAPOKON

Europski parlament potvrdio trgovinski sporazum o brexitu

Europski parlament potvrdio je trgovinski sporazum o brexitu između Europske unije i Velike Britanije, objavio je njegov predsjednik David Sassoli.

Napokon dogovor...
Napokon dogovor... (Arhiva)
Više o

Europski parlament

,

Brexit

Sporazum je potvrđen velikom većinom glasova čime je otklonjena zadnja zapreka prema punoj ratifikaciji sporazuma. 

Eurozastupnici su podržali sporazum o trgovini i suradnji sa 660 glasova za, pet protiv i 32 suzdržana, objavio je parlament u srijedu.

Glasovanje je održano u utorak, no zbog restrikcija uvedenih zbog koronavirusa nije bilo moguće odmah znati rezultate.

Tim glasanjem završava se četiri godine pregovora o odlasku Velike Britanije nakon 47 godina članstva u uniji.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je zeleno svjetlo Europskog parlamenta poručiviši u tvitu da je njegova provedba presudna.

"Sporazum o trgovini i suradnji (TCA) temelj je snažnog i bliskog partnerstva s Velikom Britanijom", kazala je Von der Leyen. "Predana provedba je ključna", dodala je. 

Velika Britanija ostaje "važan prijatelj i partner" Europske unije, napisao je prvi čovjek EU-a u srijedu.

"Toplo pozdravljam rezultate glasanja Europskog parlamenta o sporazumu o trgovini i suradnji EU-a i Velike Britanije. On označava veliki korak naprijed u odnosima EU-a i Velike Britanije i otvara novo razdoblje", napisao je na Twitteru predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

"EU će nastaviti u konstruktivno raditi s Velikom Britanijom kao važnim prijateljem i partnerom".

Zastupnici Europskog parlamenta u utorak su raspravljali o sporazumu o trgovini i suradnji s Velikom Britanijom nakon koje je uslijedilo glasanje o ratifikaciji toga dokumenta.

Suglasnost Europskog parlamenta uvjet je da taj sporazum, zaključen 24. prosinca prošle godine, stupi na snagu. Sporazum se privremeno primjenjuje od početka ove godine, ali ta privremenost istječe u petak, 30. travnja. 

Ratifikaciju sporazuma o budućim odnosima uvelike je zakompliciralo kršenje sporazuma o razdruživanju koji je stupio na snagu u veljači prošle godine.

28.04.2021. 18:57:00
Novi komentar
nužno
nužno