« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 10 mjeseci
AMZ

Europski dani arheologije

Arheološki muzej u Zagrebu tijekom Europskih dana arheologije publici nudi digitalne sadržaje

Europski dani arheologije
Europski dani arheologije (Arhiva)
Više o

Arheološki muzej

,

AMZ

Od 19. do 21. lipnja 2020. godine održava se manifestacija Europski dani arheologije.
Pozivamo Vas da zajedno obilježimo Europske dane arheologije!

Arheološki muzej u Zagrebu tijekom Europskih dana arheologije publici nudi digitalne sadržaje:

  • dvije virtualne izložbe:
    "Aliena pecunia. Zbirka antičkog novca zaplijenjena u Ustaškom logoru Požega"
    "Iz školskih udžbenika povijesti - remix"
  • 3D virtualnu šetnju stalnim postavom
  • razgled 3D modela arheoloških predmeta
    vodiče kroz pojedine zbirke u pisanom obliku popraćene fotografijama
  • edukacijske igre (video i kviz o vučedolskoj kulturi, puzzle o bakrenom dobu, puzzle Avari i Slaveni i mobilnu aplikaciju o arheologiji koja na zabavan način približava pojedinosti o detektivskom poslu istraživanja naše prošlosti).
Svi sadržaji dostupni su u Virtualnom Arheološkom muzeju u Zagrebu na linku:
https://amz.hr/hr/virtualni-muzej/

Tijekom obilježavanja Europskih dana arheologije muzeji, arheološki lokaliteti i ostale institucije koje sudjeluju, publici nude mnoštvo aktivnosti kao što su to 3D rekonstrukcije, virtualni sadržaji, posebni izvještaji i ostale digitalne aktivnosti s ciljem popularizacije arheologije.

Iz Hrvatske sudjeluju Muzej vučedolske kulturePomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja RijekaInstitut za arheologiju i Muzej grada Koprivnice.

Do sada prijavljeni program kako hrvatskih tako i svih ostalih europskih institucija možete potražiti na službenoj mrežnoj stranici:

https://journees-archeologie.fr/

Glavni organizatori Europskih dana arheologije su Ministarstvo kulture Republike Francuske (Ministère de la culture) i Inrap (Institut national de recherches archéologiques préventives). Zbog specifične ovogodišnje zdravstvene situacije Europski dani arheologije ovaj put obilježavaju se i u digitalnom obliku pod nazivom #Archeorama.

Novo u Virtualnom AMZ-u:
Virtualna izložba
Aliena pecunia. Zbirka antičkog novca zaplijenjena u Ustaškom logoru Požega

Numizmatički odjel Arheološkog muzeja u Zagrebu, među više od četvrt milijuna predmeta, čuva i numizmatičku zbirku konfisciranu od strane režima kvislinške NDH tijekom Drugog svjetskog rata.

Numizmatičkom analizom dijela zbirke koji obuhvaća antički novac utvrđeno je da zbirka najvjerojatnije potječe iz područja istočnog dijela Savsko-Dravsko-Dunavskog međurječja, koje danas pripada Republici Hrvatskoj. Istovremeno, arhivsko istraživanje rezultiralo je pronalaženjem podataka i donošenjem zaključaka koji se podudaraju s onima dobivenima numizmatičkom analizom.

Moguće su dvije verzije rekonstrukcije okolnosti oduzimanja zbirke: prema vjerojatnijoj varijanti, ona je zaplijenjena u Iseljeničkom i useljeničkom logoru Slavonska Požega tijekom ljeta 1941. godine, no postoji i mogućnost da je oteta nekom lokalnom požeškom kolekcionaru židovske vjere i/ili etničke pripadnosti u gradskoj ispostavi Ustaškog pokreta.

19.06.2020. 10:30:00
Novi komentar
nužno
nužno