« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
NEODLUČNOST ZBOG KRIZE

Europske vlade razmišljaju o odgodi embarga Iranu

Članice EU-a u načelu su se dogovorile oko uvođenja naftnog embarga Iranu, no zbog krize neke države traže odgodu uvođenja sankcija

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Europska unija

,

nafta

,

Iran

,

embargo

,

nuklearni program irana

,

sankcije Iran

Nekoliko mjeseci moglo bi proći do uvođenja naftnog embarga EU-a protiv Irana zbog zahtjeva nekih europskih država za odgodom koja im je potrebna radi zaštite svojih gospodarstava pogođenih krizom, izjavio je u petak europski diplomat, javlja Hina.

Članice EU-a u načelu su se dogovorile oko uvođenja naftnog embarga Iranu, u sklopu napora Zapada da izvrši pritisak na Teheran zbog njegova spornog nuklearnog programa. O pojedinostima embarga još se raspravlja u Bruxellesu, a cilj je konačnu odluku donijeti do kraja siječnja.

Diplomat je rekao da su neke članice predložile "razdoblje odgode" na postojeće ugovore od jednog do 12 mjeseci. Grčka, koja ovisi o iranskoj nafti, traži najdulju odgodu, kaže diplomat.

Velika Britanija, Francuska, Nizozemska i Njemačka žele odgodu od najviše tri mjeseca, dodao je.

Europske mjere protiv iranske naftne industrije nadovezat će se na sankcije SAD-a objavljene na Silvestrovo kojima je cilj većini rafinerija onemogućiti da kupuju iransku naftu.

06.01.2012. 16:18:10
Novi komentar
nužno
nužno