« Kultura
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
OSVRT

Europske skitnje - Ana Marija Botteri Peruzović

Opus akademske slikarice Ana Marije Botteri Peruzović izvrsno je dopunjen novim slikama s putovanja a koje se skladno i logično uklapaju u dosadašnje likovno djelovanje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Ana Marija Botteri Peruzović

Ana Marija Botteri Peruzović, akademska slikarica iz Splita ugledno je ime suvremene hrvatske likovne umjetnosti, autorica je niza zapaženih samostalnih izložbi i značajnog, osebujnog opusa. Ovih dana izlaže u zagrebačkoj Galeriji Zaklade za djecu Hrvatske, predstavljajući se samostalnom izložbom Europske skitnje.

Riječ je o vedutama Pariza, Zagreba, Beča, Venecije i Dubrovnika, nastalih u proteklom razdoblju. Slikajući sučeljena neposredno s motivom, autorica je zaokružila lijepi, iznimno jak koloristički ciklus, realizirajući dnevnik sjećanja na brojna putovanja.

Naravno, impresije o pojedinom mjestu, o znanom aritektonskom detalju izviru iz svih nas u prigodama kratkotrajnih ili pak dugotrajnih posjeta određenoj destinaciji i one su uvijek specifične i u cjelosti odgovaraju našem karakteru i našoj osobnosti.

Stoga je i vrlo teško, zahtjevno, odgovorno i naporno naslikati niz sjećanja potaknutih trenucima doživljaja iz neposredne blizine, fragment ili cjelinu trga, katedrale, parka, avenije, krovova.

Naslikati ih tako da oživotvore na platnu ili papiru, uljem, akrilom, akvarelom, olovkom, tušem ,temperom, scenu koju mnogi znaju ali nikada je, kao slikar, nisu vidjeli, opazili, dodirnuli i tek sada, opažaju jedinstvenu ljepotu motiva.

Ana Marija Botteri Peruzović uspješno je i vrlo elegantno odradila slikarski angažman, rafiniranim ali i snažnim kolorom, ističući u prvi plan skrivene vrijednosti pojedinih lokacija, urbanih prostora, dajući svemu, svojim kistom osobni jak pečat u nježnoj artističkoj, odmjerenoj izvedbi.

Europske skitnje donose na ovoj uspjeloj izložbi, uspomene, sačuvano sjećanje na trenutke ugode u dalekom gradu u fino artikuliranom ciklusu .

Opus akademske slikarice Ana Marije Botteri Peruzović izvrsno je dopunjen novim slikama s putovanja a koje se skladno i logično uklapaju u dosadašnje likovno djelovanje.

Valja uživati u delikatnom i otmjenom koloru splitske slikarice, u susretu s europskim vizurama,istodobno se prisjećajući vlastitih putovanja u daleke krajeve.

Piše: Miroslav Pelikan
24.05.2018. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno