« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
ISPREPLETENI GUBICI

Europske burze pritisnute padom bankovnih dionica

Slabljenje bankovnog sektora utjecalo je i na energetski i rudarski sektor.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Societe Generale

,

Royal Dutch Shell

,

rio tinto

,

DAX

,

UniCredit banka

,

Deutsche Bank

,

europske burze

,

FTSE

,

Standard Chartered Bank

,

BG Group

,

Tullow Oil

,

Repsol

,

StatoilHydro

Londonski Ftse indeks do podneva je u takvim okolnostima izgubio na vrijednosti 0,8 posto, te je iznosio 4.001 bod. Frankfurtski DAX indeks bio je na približno istom postotnom gubitku, spustivši se na 4.178 bodova.

Banke ni danas nisu bile pošteđene pritisaka, predvođene Societe Generaleom. Dionice francuske banke oslabile su oko 3,2 posto, nakon početnih dobitaka u visini sedam posto, poduprtih objavom skoka dobiti u četvrtom tromjesečju lani i više dividende.

"U početku trgovine osjetili smo lagano olakšanje zbog rezultata poslovanja banaka koji su se pokazali boljima nego što se očekivalo. Riječ je o podacima za četvrto tromjesečje, no situacija u istočnoj Europi mogla bi dodatno nagristi dobit i margine", kazao je jedan neimenovani trgovac, dodajući kako se fokus ulagača sada preusmjerava na istok.

Od ostalih pripadnika toga sektora na gubitku su još bile dionice Standard Chartered Banka, za 6,5 posto, Deutsche Banka, za 4,0 posto, Dexije, za 6,4 posto, te UniCredita, za 5,3 posto.

Pod pritiskom su bile i dionice energetskog sektora, uslijed snažnog pada cijena sirove nafte ispod 35 dolara za barel. Royal Dutch Shell, BG Group, Tullow Oil, Repsol, Total i StatoilHydro redom su oslabili između 0,2 i 2,2 posto.

Oslabile su i dionice rudarskih kompanija, predvođene Rio Tintom, u minusu 4,5 posto. Pritisaka nisu bili pošteđeni ni ostali pripadnici toga sektora. BHP Billtion, Anglo American, Xstrata, Antofagasta i Eursian Natural Resources redom su zabilježili pad cijena dionica u rasponu do 2,6 do 3,6 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 1,45 posto, zaključivši poslovanje na 7.534 boda. (hina/metro-portal)

18.02.2009. 15:17:52
Novi komentar
nužno
nužno