« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
UMREŽAVANJE

Europska komisija za besplatan Wi-Fi na javnim površinama

Prema inicijativi Jeana-Claudea Junckera u svim gradovima Europske Unije do 2020. godine trebala bi biti dostupna besplatna WI-Fi mreža

Besplatan internet za sve?
Besplatan internet za sve? (Shutterstock)
Više o

javne površine

,

Wi-Fi

,

besplatan internet

Europska komisija je postavila cilj da kroz četiri godine na javnim površinama svih članica bude omogućen besplatni Wi-Fi. Ovaj ambiciozan projekt predstavio je Jean-Claude Juncker koji je isto tako zamislio da barem jedan grad svake članice ima 5G mobilnu mrežu.

Juncker je rekao da digitalne tehnologije prožimaju svaki dio našega života te da bi zbog toga svatko trebao imati mogućnost biti online. Povezanost za svakog pojedinca znači da nije važno koliko zarađuje i gdje živi, pa zbog toga Juncker predlaže da se u svim gradskim i selskim trgovima omogući besplatni pristup internetu. Ovaj ambiciozni plan nazvan je Wifi4EU.

No, kako prenosi BBC, ovi su planovi upitni, a podsjećaju i na muke koje su nastale kako bi se ukinula naknada za roming. Europska komisija na ovaj projekt misli potrošiti120 milijuna eura za potrebnu opremu, dok će lokalna tijela morati sama pokriti pretplate i održavanje.

Prema riječima analitičara Marka Newmana iz kompanije ConnectivityX ovo nije velika investicija. Nadodao je da u mnogim gradovima postoji besplatni WI-FI i da je pitanje hoće li štedljivim gradovima biti prioritet ponuditi besplatni Internet u svim zgrada i trgovima. Newman je komentirao i ideju 5G mobilnog interneta za kojeg je rekao da neće biti moguć sve do 2018. godine zbog standarda.

Ciljevi do 2025. godine su:

  • Minimalni download od 100 Mbps za svako domaćinstvo u Europskoj Uniji
  • DL/UL od 1 Gbps za bolnice, administraciju i javne službe ovisne od digitalnim tehnologijama
  • 5G pristup na svim glavnim željezničkim pravcima i autoputevima
18.09.2016. 12:46:00
Novi komentar
nužno
nužno