« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
IZBJEGLICE

Europska komisija upozorava na zaoštravanje krize

Dok velik broj Sirijaca čeka ulazak u Albaniju, stotine izbjeglica krenulo je u četvrtak grčkim cestama u smjeru Makedonije jer su vlasti ograničile broja autobusa

Idomeni je prepunjen
Idomeni je prepunjen (Twitter)
Više o

Grčka

,

Albanija

,

izbjeglice

Europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos upozorio je da Europska unija u sljedećih 10 dana treba imati opipljive rezultate u rješavanju migrantske krize jer bi se u suprotnom mogao urušiti cijeli sustav.

U međuvremenu, Europska komisija je objavila da ne razumije odluku Mađarske da organizira referendum o programu raspodjele izbjeglica između zemalja članica EU, a slovenski premijer Miro Cerar upozorio je da se ne smije dopustiti širenje 'huškačke' kampanje koja se pojavljuje u sredinama gdje vlada namjerava osnovati centre za izbjeglice 

Albanski ministar integracija je rekao da 'velik broj' sirijskih migranata čeka ulazak u Albaniju, zemlju koja je do sada bila pošteđena priljeva migranata, čija je policija obznanila da je u četvrtak odbila 12 Pakistanaca.

'Informiran sam da velikih broj Sirijaca čeka ulazak u Albaniju', rekao jeKlajda Gjosha tijekom posjeta jugu zemlje. On nije precizirao njihov broj. Ministar je objasnio da je došlo do promjene putanje migranata vjerojatno zbog zakrčenja u Idomeni, na granici između Grčke i Makedonije.

Dvanaest Pakistanaca koji su ilegalno ušli u Albaniji, vraćeni su u četvrtak u Grčku, objavila je u četvrtak albanska policija u priopćenju.

Od srpnja više stotina migranata je pokušalo prijeći preko Albanije u Crnu Goru i nastaviti put prema središnjoj i sjevernoj Europi, ali ih je zaustavila albanska policija na granici između Albanije i Grčke.

'Vlada mora biti spremna poduzeti sve potrebne mjere da ne gradi zidove i da spriječi sirijske izbjeglice da uđu u Albaniju', rekao je Gjosha.

Prema pisanju lokalnih medija albanske vlasti su razradile plan prihvata do 10.000 sirijskih migranata u Korci u vojnoj zračnoj bazi i u Gjirokastri blizu zračne luke.

Gjosha je naglasio važnost bliske suradnje u migracijskoj krizi sa svim susjednim zemljama, s Grčkom i drugim zemljama EU.

Izbjeglice iz Grčke krenule prema Makedoniji

Stotine izbjeglica krenulo je u četvrtak grčkim cestama u smjeru Makedonije jer su vlasti ograničile broja autobusa kako ne bi pogoršale zakrčenje na graničnom prijelazu Idomeni.

Četristo ljudi s prijezala Idomeni posljednjih dana su grčke vlasti smjestile u otvoreni logor Diavata, blizu Soluna i oni se pokušavaju tamo vratiti pješice.

Ti migranti se kreću prema sjeveru. 'To su uglavnom mladi. Ni vojska ni policija ih ne mogu zaustaviti jer postoje opasnosti od izbijanja incidenta', rekao je gradonačelnik Soluna Yannis Boutarsi na lokalnom radiju.

U središtu Grčke, drugih 200 osoba je hodalo u smjeru prijelaza Idomeni, udaljen 300 km u pratnji policjie.

Automobilski promet je sredinom dana bio prekinut iz sigurnosnih razloga i obnovljen je poslijepodne. 'To su cijele obitelji, kako ih zaustaviti? Žele svi ići u Idomeni', dodao je policijski izvor. Treća skupina od sto osoba je krenula iz mjesta Kozani, na sjeveru, također prema granici, prenosi državna agencija ANA.

Granični prijelaz Idomeni kojim su migranti prelazili od ljeta u Makedoniju, od sada pušta samo Sirijce i Iračane. Oni od nedjelje ne puštaju Afganistance i govore da im Srbija i Hrvatska ne dopuštaju da nastave put. Prijelaz grčko-makedonske granice traje dugo i najmanje 3.500 migranata je u četvrtak čekalo na prijelazu Idomeni da uđu u Makedoniju.

Grčke vlasti odvode dio tih migrnata u prihvatne centre Diavata i Schisto. U četvrtak je do sredine dana samo 100 osoba dobilo dozvolu prelaska u Makedoniju, nakon 250 u srijedu.

26.02.2016. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno