« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
OLLI REHN:

Europska komisija spremna je napraviti prijedlog financijske pomoći Grčkoj

Iako je dala snažnu verbalnu i političku podršku posrnuloj Grčkoj, još nema konsenzusa o potrebi pružanja novčane pomoći

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (V. M. Tauber/Cropix)
Više o

Olli Rehn

,

Europska komisija

,

Grčka

,

financijska kriza

,

financijska pomoć

Europska komisija je spremna pripremiti prijedlog okvira za financijsku pomoć Grčkoj ako se to pokaže nužnim, izjavio je u ponedjeljak povjerenik za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn uoči početka sastanka ministara financija 16 zemalja članica euro-zone.

"Komisija je spremna napraviti prijedlog europskog okvira za koordiniranu i uvjetnu pomoć", rekao je Rehn, dolazeći na sastanak ministara financija na kojem će se razgovarati o mogućnosti da se Grčkoj ponude jamstva za kredite ili bilateralni zajmovi kako bi mogla financirati svoj golemi proračunski manjak. Prema više izvora, s današnjeg sastanka ne treba očekivati nikakve konkretne brojke.

Povjerenik Rehn je izrazio očekivanja da će zemlje članice podržati pozitivnu ocjenu Europske komisije o naporima grčke vlade da svoj proračunski deficit ove godine smanji za četiri posto te da će se na sastanku također razgovarati o očuvanju financijske stabilnosti u cijeloj euro-zoni.

Španjolska ministrica financija Elena Salgado, čija zemlja u ovom polugodištu predsjeda Unijom, izjavila je da bi bilo poželjno da EU na današnjem sastanku dogovori rješenje za Grčku, ali je istaknula da Grčka još nije zatražila konkretnu novčanu pomoć i da je stoga prerano spominjati konkretne iznose.

Iako je 16-člana eurozona dala snažnu verbalnu i političku podršku posrnuloj članici Grčkoj nakon što je prije tri mjeseca pukao balon njezinih problema zaduženosti i deficita, još nema konsenzusa o potrebi pružanja novčane pomoći toj zemlji.

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo i zemlja koja bi imala najveći udio u paketu financijske pomoći, nije naklonjena ideji spašavanja Grčke, te tvrdi da bi toj zemlji trebao biti prioritet da dovede svoje financije u red i provede duboke strukturalne prilagodbe. (hina/metro-portal)

15.03.2010. 18:37:29
Novi komentar
nužno
nužno