« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
USKORO ZATVARANJE

Europska komisija: Hrvatska ispunila mjerila za Ribarstvo

Dogovoreno je, između ostalog, da će slovenski ribari moći ribariti duž zapadne obale Istre do Vrsara

Ribari
Ribari (Cropix)
Više o

Europska komisija

,

Hrvatska EU

,

poglavlje Ribarstvo

Europska komisija i formalno je potvrdila da su ispunjena sva mjerila za zatvaranje pregovora u poglavlju Ribarstvo, prenosi Hina.

Europska komisija je u prošli petak uputila u Vijeće EU-a nacrt zajedničke pregovaračke pozicije za to poglavlje i o njemu je već započeta rasprava na radnoj skupini Vijeća EU- za proširenje.

Izvor iz mađarskog predsjedništva rekao je u srijedu Hini da zasad ne može potvrditi hoće li Vijeće još tijekom ovoga mjeseca stići prihvatiti zajedničku pregovaračku poziciju, nakon čega se i formalno zatvara poglavlje, ali da će pristupna konferencija biti sazvana čim se to dogodi.

Hrvatska se u pregovorima izborila za nastavak korištenja tradicionalnih ribarskih alata, osim obalne povlačne mreže kočice i mreže potegače srdelare. Dogovoreno je i da će slovenski ribari moći ribariti duž zapadne obale Istre do Vrsara, a zazvrat će hrvatski ribari moći loviti u slovenskim vodama. 

Očekuje se da će EU Hrvatsku pozvati da poštuje svoju odluku da neće primjenjivati Zaštićeni ekolološko-ribolovni pojas (ZERP) za članice EU-a, dok se o tom ne pronađe zajednički dogovor.

Zajednička ribarska politika EU-a obuhvaća upravljanje zajedničkim ribljim bogatstvima, upravljanje flotom, propise koji se dnose na inspekcije i kontrole, tržište, državne potpore te međunarodne sporazume.

Zajednička ribarska politika EU-a u potpunoj je nadležnosti Europske komisije. Na temelju znanstveno utemeljenih podataka određuje se ukupno dopušten i održiv izlov, koji se onda dijeli na države članice prema dva kriterija - povijesno pravo i snaga flote.

11.05.2011. 19:10:05
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    SportMagazin
    12.05.2011. 19:18
    neki dan da nema uopće ribe na našoj strani jadrana pa drugi dan da je krcato tune po medijima i da tuna jede inćune i sad ovo
Novi komentar
nužno
nužno