« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
HMMM...

Europska agencija za lijekove dobiva veće ovlasti

Europski parlament (EP) podržao je povećanje ovlasti Europske agencije za lijekove kako bi EU učinkovitije upravljala budućim zdravstvenim krizama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Europska agencija za lijekove

,

ovlasti

Europski parlament je na ovotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu usvojio privremeni sporazum s Vijećem EU-a o povećanju ovlasti Europske agencije za lijekove (EMA) sa 655 glasova. Protiv je glasao 31 zastupnik, među njima i hrvatski europarlamentarac Mislav Kolakušić, a suzdržano je bilo njih osam, uključujući i Ivana Vilibora Sinčića iz Živog zida.

Nova uredba, koja bi trebala ojačati kapacitete EMA-e i osnažiti sustav upravljanja zdravstvenim krizama, posebno u pogledu problema nestašice lijekova i medicinske opreme, primjenjivat će se od 1. ožujka.

Cilj je osigurati "veću transparentnost, bolju koordinaciju, učinkovitiji nadzor i bolju prevenciju", rekao je izvjestitelj Nicolás González Casares ispred Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI).

Pregovore o jačanju ovlasti EMA-e Parlament i Vijeće pokrenuli su prošle godine nakon što je Europska komisija u studenom 2020. predložila novi okvir za zdravstvenu sigurnost na temelju iskustva u borbi protiv pandemije.

U srpnju prošle godine Parlament je usvojio izvješće o jačanju uloge EMA-e istaknuvši kako aktualnu zdravstvenu krizu u EU-u nije prouzročila sama pandemija već su problemi s nestašicom lijekova i medicinske opreme postojali i prije, a pandemija ih je dodatno naglasila.

20.01.2022. 18:54:00
Novi komentar
nužno
nužno