objavljeno 25.03.2022. 08:01:00
MIŠLJENJA

Europo, dobro došla u novu stvarnost!

Pomoć koju NATO može dati Ukrajini je ograničena. Što će ovaj rat na europskom tlu izroditi za Europu? Sjevernoatlantski savez mora organizirati svoju budućnost i svoju sposobnost obrane, smatra Bernd Riegert.

Malo su se uljuljkali...
Malo su se uljuljkali... (Arhiva)

NATO se mora baviti potpuno novim sigurnosnim stanjem. Novom stvarnošću, novom normalnošću to naziva glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Ruski pokušaj da podjarmi Ukrajinu vraća svijet 30 do 40 godina nazad, u vrijeme Hladnog rata, kad su vojni blokovi do zuba naoružani usred Europe stajali jedan nasuprot drugom. Kad agresivni rat ruskog vlastodršca jednog dana završi NATO će Rusiju i njezine saveznike, kao što je Bjelorusija, morati staviti iza željeznog zastora. Ograničavanje, izolacija žarišta opasnosti tada će karakterizirati novi svjetski poredak, koji Zapadu nameće Vladimir Putin.

Veliko pitanje za NATO i globalni Zapad tada će biti: kako se postaviti prema Kini? Izgleda da ta komunistička diktatura ide sličnim putem kao i Putinova Rusija. Prema tomu će ta država, koja bi uskoro mogla postati gospodarski najjača sila na svijetu, isto tako morati biti ograničena i izolirana. SAD i Europa moraju ponovo postati neovisniji o Kini, u kojoj se već desetljećima jeftino proizvodi, u koju se prodaju vlastiti proizvodi i iz koje se uvoze egzistencijalne sirovine. Slijedit će de-globalizacija ili vraćanje unazad međunarodnog umrežavanja, koje se u posljednjih 40 godina htjelo i koje je poticano.

Potrebna nova strategija

Sve to NATO mora uzeti u obzir u svojoj novoj strategiji koja bi trebala biti razvijena do sljedećeg summita u Madridu u lipnju. A sve to će funkcionirati samo ako u Bijeloj kući bude predsjednik koji će i nakon 2025. biti okrenut Europi i transatlantskom savezništvu kao što je to Joe Biden. Čovjek si ne može ni zamisliti što bi se događalo da u SAD-u odluke donosi Donald Trump. Agresija Rusije pokazuje Europi da ona ne može bez Sjedinjenih Američkih Država.

Sankcije protiv Rusije i Bjelorusije ostat će na snazi i nakon kraja rata, za koji se nadamo da će uskoro doći. Cilj mora ostati onemogućavanje djelovanja ruskoga gospodarstva i društva, barem tako dugo dok postoji Putinov sustav. Pred NATO-om su zato sada divovske zadaće. Nije dovoljno prebacivanje nekoliko tisuća vojnika i četiri nova borbena bataljuna u četiri države na istočnom rubu teritorija Saveza.

NATO danas ne bi bio u stanju brzo odbiti snažan napad Rusije na kopnu ili na moru. Pojavljuju se i sumnje funkcionira li danas još nuklearno zastrašivanje, ključni element ravnoteže sila u vrijeme Hladnog rata. Ako u Kremlju vlada netko kome je možda svejedno ako onaj koji prvi upotrijebi atomsko oružje umre kao drugi, onda nuklearno zastrašivanje ne funkcionira.

Hvataj se oružja

Pred NATO-om, EU-om i Zapadom je zadaća ogromnog naoružavanja i jačanja vojski. Prve zemlje, primjerice Njemačka, to su prepoznale i najavile povećanje svojih proračuna za obranu. Sad se mora biti iskren i reći da taj novac mora ići za ponovnu izgradnju teritorijalne vojske, s pješaštvom, tenkovima, topništvom i snažnim zrakoplovstvom. To će biti neizmjerna financijska i društvena zadaća, koja će se odraziti i na svakodnevicu ljudi.

S profesionalnom vojskom, umjereno motiviranom, kao danas, to će teško biti ostvariti. Njemačka i druge države mogle bi biti prisiljene ponovo uvesti vojnu obvezu kako bi stvorile potrebnu vojsku i pričuvu za djelotvorno zastrašivanje. To zvuči kao poziv iz tmurne prošlosti, za koju se mislilo da je nadvladana. Nažalost, to je nova stvarnost. Za NATO je jasno tko je krivac: to je Putinov rat. Zaključak zato može samo glasiti: Putina se mora ukloniti.

Piše: be
25.03.2022. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/europo-dobro-dosla-u-novu-stvarnost/136970/