« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Europljani tužite Ruse!

Europska komisija preporučila je energetskim tvrtkama tužbu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

ruski plin

,

Rusija i Ukrajina

,

nestašica plina

,

tužba protiv Rusije

Europska komisija preporučuje europskim energetskim tvrtkama da podnesu tužbe protiv ruskih i ukrajinskih energetskih tvrtki ako se opskrba plinom ne uspostavi brzo, izjavio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

"Ako dogovor postignut uz posredovanje EU-a ne bude hitno ispoštovan, Komisija će preporučiti europskim tvrtkama da podnesu tužbu protiv ruskih i ukrajinskih tvrtki i pozvat će zemlje članice da poduzmu zajedničku akciju na pronalaženju alternativnih načina opskrbe i tranzita energije", rekao je Barroso zastupnicima Europskog parlamenta okupljenim na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu.

Barroso je istaknuo da su se Rusija i Ukrajina pokazale "kao nepouzdani partneri" i da europski građani ne mogu biti taoci njihova bilateralnog spora.

Na svakom službenom dokumentu postoji stavka - Što ukoliko se ugovor ne poštuje? Neisporuka ugovorenog plina jednako se kažnjava kao i odbijanje otkupa ugovorene količine. Iako je javna tajna kako su u Ini prije nekoliko mjeseci zbog slabe potrošnje uslijed toplog vremena plin morali puštati u zrak, sada kada ugovor mora poštivati suprotna strana nismo toliko dosljedni. Prema logici stvari, svi potrošači u Hrvatskoj kojima je plin obustavljen, također imaju pravo potražiti odštetu zbog nekvalitetne usluge i neispunjavanja ugovorenih obveza isporuke plina. (metro-portal)

14.01.2009. 10:40:13
Novi komentar
nužno
nužno