« Biznis
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
STVARNO?

Europljani rade manje od Amerikanaca

Europljani prosječno rade 19 posto manje sati na godinu nego Amerikanci, pokazala je studija koja je proučila podatke iz 18 europskih zemalja te Sjedinjenih Država na temelju tri istraživanja

Koliko se radi u SAD, a koliko u Europi
Koliko se radi u SAD, a koliko u Europi (Arhiva)
Više o

SAD

,

Europa

,

radno vrijeme

Europljani prosječno rade 19 posto manje sati na godinu nego Amerikanci, pokazuje studija troje ekonomista iz Sjedinjenih Država, Kanade i Njemačke. 

Veća količina plaćenih dana godišnjeg odmora u Europi čini trećinu do polovine razlike, pokazuje studija. Međutim, faktor koji također utječe na tu razliku je i visoka stopa nezaposlenosti u Europi.

Studija je proučila podatke iz 18 europskih zemalja te Sjedinjenih Država na temelju tri istraživanja koje su provele tri institucije u razdoblju od 1983. do 2011.

Ističu da se unutar same Europe broj radnih sati razlikuje od zemlje do zemlje pa postoje neke regije u kojima Europljani količinski rade kao i Amerikanci. 

Švicarci su tako najsličniji Amerikancima i rade tek 4 posto manje sati, a Talijani su najudaljeniji s 29 posto manje sati u odnosu na američke zaposlenike.

Najveći odmak nakon Italije ima Francuska s 26 posto manje sati, slijedi je Belgija s 25 posto, Poljska s 24 i Njemačka s 22.

Autori studiju sugeriraju da bi valjalo provesti nova istraživanja o tome zašto Amerikanci rade više od Europljana te koji faktori najviše utječu na produktivnost.

19.10.2016. 12:31:00
Novi komentar
nužno
nužno