« Nogomet SP 2010.
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
FINALE SE BLIŽI

Europi ide 10. naslov svjetskih prvaka, prvi izvan kontinenta

Brazil i Argentina do sada su jedine osvajale svjetske naslove izvan svog kontinenta, a uskoro će im se pridružiti Nizozemska, Njemačka ili Španjolska

SP JAR
SP JAR (Getty Images)
Više o

Svjetsko nogometno prvenstvo

,

SP Južnoafrička Republika

,

SP Južna Afrika

,

sp nogomet 2010

Plasmanom Nizozemske u finale Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi postalo je jasno da će po prvi put u povijesti neka europska reprezentacija osvojiti naslov izvan "Starog kontinenta".

Kako u drugom polufinalnom susretu u srijedu igraju Njemačka i Španjolska, u finalu će igrati dvije europske vrste. Bit će to drugo uzastopno europsko finale nakon što su prije četiri godine u završnom susretu igrale Italija i Njemačka.

Do sada su Brazil i Argentina bile jedine reprezentacije koje su svjetske naslove osvajale izvan svog kontinenta. Brazilu je to uspjelo čak četiri puta, 1958. u Švedskoj, u Meksiku 1970., u SAD-u 1994. godine, te u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine. Argentina je slavila 1986. godine u Meksiku.

Europsko finale u Johannesburgu znači i da će Europa osvojiti deseti svjetski naslov, dok Južna Amerika ostaje na devet titula. (hina/metro-portal)

07.07.2010. 00:44:00
Novi komentar
nužno
nužno