« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Anders Fogh Rasmussen:

Europa se zbog SAD-a mora više angažirati u Afganistanu

SAD u ovim teškim trenucima mora znati da saveznici stoje uz njega, poručio je glavni tajnik NATO-a

(Getty Images)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

ISAF

,

Anders Fogh Rasmussen

Europa mora pojačati svoje napore u Afganistanu ako želi izbjeći zaoštravanje odnosa sa SAD-om, rekao je u srijedu glavni tajnik NATO-a Fogh Rasmussen.

"Vrlo je važno, ne samo za ovu operaciju, nego i za dugoročne transatlanske odnose, da neamerički savezici doprinesu više", rekao je Rasmussen novinarima u Bruxellesu.

"SAD mora znati i u ovim teškim teškim vremenima vidjeti da saveznici podupiru jedni druge i daju zajedničke doprinose. Ako sada ne vidi, mnogi u SAD-u će se pitati je li Europa njihov pravi partner. To bi dugoročno štetilo NATO-u", upozorio je Rasmussen.

Osam godina nakon rata u Afganistanu, zapadne sile u poziciji su da izgube rat protiv talibana, osim ako ne pojačaju svoje snage, rekao je general Stanley McChrystal, glavni zapovjednik američkih snaga u Afganistanu.

SAD trenutno daje polovicu od ukupno 67.000 vojnika iz sastava operacije ISAF. SAD također ima vlastitu misiju u zemlji i trenutno razmatra slanje dodatnih vojnika u Afanistan, ali doprinos europskih zemalja, s druge strane, ograničava protivljenje javnosti. (hina/metro-portal)

07.10.2009. 22:08:54
Novi komentar
nužno
nužno