« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
DUŽNIČKA KRIZA

Europa proživljava najteže trenutke još od Drugog svjetskog rata

"Europa prolazi jedan od težih, a možda i najteži trenutak od Drugog svjetskog rata", poručila je na skupu u Leipzigu Angela Merkel

Fotografija vijesti
Više o

Angela Merkel

,

eurozona

,

dužnička kriza

Dužnička kriza eurozone za njemačku kancelarku Angelu Merkel je "najteži trenutk za Europi" od Drugoga svjetskog rata i Europa mora napredovati prema političkoj uniji, javlja Hina.

U jednosatnu govoru tisućama članova svoje Kršćanskodemokratske unije (CDU) Merkel je ponudila nove zamisli za rješenje krize koja je Europsku uniju prisilila da zajmovima spašava Grčku, Irsku i Portugal dok zabrinutost raste za preživljavanje eurozone.

Na stranačkom kongresu u Leipzigu Merkel je jasno rekla da će Njemačka morati učiniti nove žrtve.

Izazov je našem naraštaju dovršiti gospodarsku i monetarnu uniju u Europi i "stvoriti političku uniju", rekla je te ocijenila da "Europa prolazi jedan od težih, a možda i najteži trenutak od Drugog svjetskog rata".

U običnih Nijemaca raste nezadovoljstvo zbog sve većeg izdvajanja za spas slabih država članica eurozone te je kancelarka rekla da je Njemačka odgovorna prema svojim partnerima.

Njemačka će i sama biti ranjiva budu li druge države uvučene u krizu, rekla je Merkel i podsjetila da se 60 posto njemačkog izvoza plasira u Europsku uniju.

"Irski problemi su slovački problemi, grčki problemi su nizozemski problemi, a španjolski su naši problemi", kazala je Merkel i poručila: "Naša odgovornost ne prestaje na našim granicama".

Pritom je jasno rekla da postoji crvena linija koju Njemačka neće prijeći pa je tako odbacila zajedničke obveznice eurozone.

14.11.2011. 18:14:00
Novi komentar
nužno
nužno