« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci

Europa će priznati neovisnost Kosova

Fotografija vijesti
Više o

Kosovo

Talijanski list La Repubblica u jučerašnjem je broju prenio izjavu jednog talijanskog diplomata koji tvrdi da će Europa priznati neovisnost Kosova, ako Priština nezavisnost proglasi u koordinaciji s EU. 
Europa je zatražila od Kosova da ne proglasi neovisnost bez koordinacije s nama koji smo spremni poduprijeti tu nezavisnost. To će biti koordinirano proglašenje neovisnosti, a ne unilateralna izjava, što je velika politička razlika - smatra neimenovani talijanski diplomat koji je bio u pratnji talijanskog ministra vanjskih poslova Massima D’Aleme na sastanku Kontaktne skupine za Kosovo održanom proteklog vikenda na Brdu kod Kranja.

VELJAČA ILI OŽUJAKList Repubblica prenosi izjavu talijanskog diplomata koji tvrdi da će Kosovo proglasiti neovisnost u veljači ili ožujku i to u dogovoru s EU.Sastanku su prisustvovali predstavnici Francuske, Velike Britanije, Njemačke i Italije, slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel te visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i europski povjerenik za proširenje Olli Rehn. Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband je predložio proglašenje neovisnosti 4. veljače, odnosno dan poslije drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji, dok je D’Alema predložio da to bude 9. ožujka, odnosno poslije izbora u Španjolskoj, kako pitanje neovisnosti Baskije ne bi ušlo u predizbornu retoriku.hina

21.01.2008. 01:02:00
Novi komentar
nužno
nužno