« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
okončanje recesije?

Predviđa se mogući globalni oporavak

Dolar je ojačao prema euru, a oslabio prema jenu, što bi moglo pridonijeti bržem oporavku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

globalni oporavak

,

izlaz iz recesije

,

dolar ojačao prema jenu

,

dolar oslabio prema euru

Euro je prema dolaru oslabio na 1,4284 dolara. Prema jenu je također oslabio, na 134,59 jena.

Dolar je prema jenu skliznuo na 94,29 jena.

Tržište iščekuje objavu novih američkih gospodarskih podataka, posebice indeksa povjerenja potrošača za kolovoz koji će biti objavljen tijekom dana.

"Sada kada je tržište nekretnina dotaknulo dno, te s obzirom na okončanje korekcije u proizvodnom sektoru, želimo znati kako stoje stvari s potrošnjom potrošača i zapošljavanjem", kaže Shigeru Nakane, valutni strateg Resona Banka.

Tržišni optimizam značajno je ojačao nakon što je čelnik američke središnje banke Fed Ben Bernanke prošli tjedan ocijenio da postoje dobre šanse za globalni gospodarski oporavak.

Na raspoloženje na tržištima utječe i pad kineskih dionica, koji je ulagače usmjerio na okretanje 'sigurnom utočištu' jenu.

"Došlo je do pada kineskog tržišta dionica nakon komentara kineskog premijera o gospodarstvu i izvješća o slabijoj dobiti kineskih kompanija", kaže Adarsh Sinha, analitičar Barclays Capitala. "Iako je u međuvremenu tržište dionica vratilo polovicu izgubljenog, jen i dolar ipak su ojačali", dodaje.

Kinesko se gospodarstvo u ovoj krizi drži daleko bolje od mnogih drugih zahvaljujući ogromnom paketu državnih poticaja, no zabrinutosti da bi vlada tome uskoro mogla stati na kraj smanjuju potražnju i u Kini i u širem globalnom gospodarstvu.

Trgovcima raspoloženje popravljaju izvješća da će Bernanke dobiti još jedan mandat na čelu Fed-a. Američki predsjednik Barack Obama odluku o tome službeno će priopćiti tijekom dana.

Njegovo je ponovno imenovanje poželjan potez sa smirujućim učinkom na financijska tržišta.

Izvor: Hina

25.08.2009. 14:53:34
Novi komentar
nužno
nužno