« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
NAKON FRANKA NOVI ŠOK

Euro probio psihološku granicu od 7,5 kuna

Od sutra, prema srednjoj vrijednosti tečajne liste HNB-a, euro će biti 7,504448 kuna što je prvi skok eura iznad psihološke granice od 2005. godine

Fotografija vijesti
Više o

tečaj

,

euro

,

kuna

Hrvatska narodna banka danas je bila primorana intervenirati na deviznom tržištu te plasirati 180,5 milijuna eura kako bi spriječio pad vrijednosti kune naspram eura. Intervencijom je povučeno 1,35 milijardi kuna što bi trebalo onemogućiti daljnji rast eura preko „psihološke granice" koja iznosi 7,5 kuna, javlja Večernji.hr. 

Do slabljenja kune je došlo zbog velike likvidnost, mogući razlog je to što banke ne plasiraju višak novca na tržište, dok se drugi razlozi pronalaze u svjetskoj krizi  i nezainteresiranost investitora, što ima za posljedicu pad priljeva eura.

Zbog takvog pritiska na kunu u utorak će se održati izvanredna sjednica  HNB-a na kojoj će biti glavna tema povećanje stope obvezne pričuve, odnosno sredstava koje banke izdvajaju u HNB.

Euro je u zadnjih nekoliko tjedana jačao prema kuni zbog čega se u javnosti pojavio strah da će se ponoviti slučaj sličan onom s dužnicima u švicarskim francima.

Od sutra, prema srednjoj vrijednosti tečajne liste HNB-a, euro će biti 7,504448 kuna što je prvi skok europske valute iznad psihološke granice od početka ožujka 2005. godine
19.09.2011. 22:57:57
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Internet Zarada
    20.09.2011. 13:49
    nemože se zaustaviti
Novi komentar
nužno
nužno