« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
NAJVEĆI TJEDNI

Euro najviše skočio od svibnja 2009. godine

Tečaj eura prema dolaru porastao je za više od dva posto, ali od početka godine je još uvijek na gubitku od oko 13 posto

euro kriza
euro kriza (Shutterstock)
Više o

euro

,

Mark Malloch-Brown

,

eurozona

,

tečaj

,

Burza

,

financijska kriza

Prošloga tjedna tečaj eura je prema dolaru ojačao više od dva posto, što je njegov najveći tjedni skok od svibnja prošle godine, jer je solidna potražnja za novim obveznicama Španjolske odagnala strahovanja da investitori gube interes za ulaganje na europskom tržištu državnih dugova.

Prošloga je tjedna tečaj eura prema dolaru porastao za 2,27 posto, na 1,2385 dolara, a u četvrtak je provirio i iznad razine od 1,24 dolara. To je najveći tjedni skok eura u više od godinu dana.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je za 1,21 posto, na 112,34 jena. Američka je valuta, pak, prema japanskoj oslabila za 1,04 posto, pa je njezin tečaj pao na 90,68 jena.

>> Euro pod pritiskom zbog grčke dužničke krize

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošloga tjedna 1,58 posto, na 85,73 boda, što je njegov najveći tjedni pad od svibnja prošle godine.

Početkom tjedna euro se našao pod pritiskom jer je agencija Moody's snizila rejting grčkog duga za četiri stupnja. No, ubrzo se europska valuta oporavila, jer je ulagače ohrabrio podatak o rastu industrijske proizvodnje eurozone za 0,8 posto u travnju.

>> Zemlje eurozone osnovale krizni fond

Ohrabrilo ih je i to što je španjolsko ministarstvo financija u četvrtak prikupilo 3,4 milijarde eura prodajom obveznica, iako uz više kamate jer su ulagači zahtijevali veću naknadu za financiranje nakon šokova vezanih uz prijetnju zapadanja te zemlje u dužničku krizu.

Kako bi umirili ulagače, čelnici Europske unije najavili su da će u drugoj polovici srpnja objaviti rezultate takozvanih testova izdržljivosti banaka.

Premda se tečaj eura znatno odmaknuo od najniže razine u četiri godine od 1,1876 dolara, dosegnute 7. lipnja, od početka godine još je uvijek na gubitku oko 13 posto. Neki analitičari smatraju da nema baš razloga za daljnji uspon europske valute. (hina/metro-portal)

20.06.2010. 10:37:05
Novi komentar
nužno
nužno