« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
0,8 POSTO

Euro ipak slabi - sumnja se u paket mjera za Grčku i eurozonu

Iako su tržišta u ponedjeljak toplo dočekala 750 milijardi eura vrijedan krizni fond, optimizam je brzo splasnuo

(Shutterstock)
Više o

eurozona

,

euro

,

valutni tečaj

,

financijska kriza

,

grčka kriza

,

kineski pijanist

Euro je u utorak oslabio prema drugim vodećim svjetskim valutama, nakon što su međunarodna tržišta preplavile sumnje u to da će financijski paket za eurozonu na adekvatan način razriješiti dužničku krizu u toj regiji.

Euro je prema dolaru oslabio 0,8 posto, na 1,2603 dolara, dok je prema jenu izgubio 1,9 posto, spustivši se na 117,09 jena. Dolar je također oslabio prema jenu i to za jedan posto, na 92,37 jena.

Iako su tržišta u ponedjeljak toplo dočekala 750 milijardi eura vrijedan krizni fond kojeg su Europska unija i Međunarodni monetarni fond dogovorili radi stabilizacije eura i pomoći zemljama eurozone suočenim s financijskim poteškoćama, optimizam ulagača ubrzo je splasnuo i euro se našao pod obnovljenim pritiscima.

"Mehanizmi financiranja i spašavanja nužni su kako bi omogućili nastavak napora usmjerenih na stavljanje duga pod kontrolu te kako bi se umirila nervoza kreditora oko mogućih financijskih previranja, no oni sami po sebi nisu nikada razriješili dužničku krizu pa tako neće ni tekuće dileme s kojima se suočava eurozona", ocjenjuje George Magnus, viši ekonomski savjetnik investicijske banke UBS.

Sve se više sumnja u učinkovitost grčkog programa štednje, ističe on nadalje upozorivši kako, povijesno gledano, MMF-ove intervencije obično zahtijevaju daleko veća odricanja.

Najveći prioritet monetarnih vlasti je pomoći Grčkoj da izbjegne bankrot. No, ta zemlja i njezini saveznici u eurozoni opiru se restrukturiranju u strahu od vala rasprodaje državnih obveznica u rubnim zemljama eurozone Portugalu, Španjolskoj i Irskoj.

Britanska se funta oporavila prema euru nakon što su ulagači odlučili zanemariti politički zastoj nakon prošlotjednih izbora u toj zemlji te se okrenuli gospodarskom oporavku nakon podataka koji su pokazali da je u ožujku zabilježen 2-postotni rast industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini, nakon rasta za 0,9 posto u veljači.

Funta je prema euru ojačala 0,5 posto, na 85,63 penija. No, prema dolaru je oslabila 0,3 posto, na 1,4826 dolara.

Pozornost tržišta privukli su i signali mogućeg mijenjanja monetarne politike kineske središnje banke u smjeru moguće aprecijacije juana. (hina/metro-portal)

11.05.2010. 17:20:08
Novi komentar
nužno
nužno