« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
JUNCKER

Euro i Schengen za sve članice EU-a

Predsjednik Europske komisije Juncker se u analizi "stanja Unije" usredotočio na proširenje Schengenskog prostora i zone eura

Juncker rastužio susjede...
Juncker rastužio susjede... (Arhiva)
Više o

euro

,

Schengen

,

Jean-Claude Juncker

Kao jedan od mehanizama u borbi protiv tendencija koje vode produbljivanju razlika unutar Europske unije, Jean-Claude Juncker je naveo nekoliko mehanizama među kojima je i konačno proširenje Schengenske zone na sve članice Europske unije. On je rekao da Rumunjska i Bugarska „bez zastoja" moraju postati dio ovog prostora, a Hrvatska „kada ispuni uvjete".

Kao drugi važni mehanizam stvaranja snažnijeg jedinstva unutar Europske unije Juncker je naveo i obavezno uvođenja jedinstvene valute eura na cjelokupnom području EU-a. „Ako želimo da euro naš kontinent više spaja nego dijeli, onda bi on morao postati više od valute za jedan izabrani krug zemalja", rekao je Juncker pred zastupnicima Europskog parlamenta u Strassbourgu. Juncker je dobar dio svog izlaganja posvetio i perspektivi zemalja zapadnog Balkana. „Ukoliko želimo stabilnije susjedstvo, moramo ponuditi kredibilnu perspektivu proširenja zemljama zapadnog Balkana", izjavio je u govoru o „stanju Unije" Juncker. No on je istodobno ponovio da „za vrijeme ovog mandata" Europske komisije i Europskog parlamenta neće biti novog proširenja jer „uvjeti za prijem nisu ispunjeni". „Ali u budućnosti će Europska unija imati više od 27 zemalja članica", obećao je Juncker.

Juncker je dodao kako je vladavina prava u slučaju svih zemalja koje se nalaze u procesu pristupanja „prioritet i fokus u pristupnim pregovorima".

„Kontinent zrele demokracije"

„To isključuje prijem Turske u bliskoj budućnosti", zaključio je Juncker tijekom svog govora. Kako je obrazložio, Turska se „već izvjesno vrijeme ogromnim koracima udaljava" od EU-a. „Tamošnji novinari moraju imati slobodu govora u redakcijama, novinari ne smiju biti zatvarani", upozorio je Juncker.

Čelnik Europske komisije rekao je da poziva one koji su odgovorni u Turskoj da oslobode „naše i ne samo naše novinare" i da „prestanu vrijeđati naše države i njihove vođe nazivajući ih fašistima i nacistima". „Europa je kontinent zrele demokracije, ali oni koji svjesno vrijeđaju ruše mostove, a u Turskoj oni koji to čine žele srušiti mostove da bi potom optužili Europsku uniju za neuspjeh u pregovorima o članstvu. Mi, s naše strane", kako je dodao, „i dalje pružamo ruke velikom turskom narodu i svima onima koji na temelju naših vrijednosti žele raditi s nama."

„Smjernice za budućnost"

Predsjednik Europske komisije ocijenio je da je EU posljednjih godina povratila povjerenje u sebe. „Vratili smo Europu u Uniju i Uniju u Europu", poručio je Juncker i rekao da „vjetar ponovo puše u jedra Europe" i da taj kontinent postaje ujedinjeniji dok dobiva na ekonomskom zamahu poslije odluke Britanije da istupi iz tog bloka.

Predsjednik Europske komisije ukazao je na to da Europa sada ima „prozor mogućnosti", ali je upozorio da on neće zauvijek ostati otvoren. „Iskoristimo zamah što možemo više, uhvatimo vjetar koji nam puše u jedra", poručio je Juncker i zatražio da se iskoristi trenutak jačanja jedinstva i privrednog rasta EU-a u cilju daljeg napretka. On je naveo pet oblasti na kojima će se Europska komisija fokusirati u preostalih 16 mjeseci svog mandata: jačanje trgovinskog programa EU-a, nova industrijska strategija, borba protiv klimatskih promjena, rad na pitanju migracija.

„Vrijeme je da postavimo smjernice za budućnost", poručio je predsjednik Europske komisije i pozvao sve u Uniji da nastave razgovore o različitim scenarijima za budućnost Europske unije, ali i da prijeđu na konkretna djela.

Piše: DW
14.09.2017. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno