« Biznis
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
NOVOSTI

EU želi biti na vrhu proizvodnje čipova

Nestašica čipova zatekla je automobilsku i tehnološku industriju i EU želi povećati proizvodne kapacitete

Trebaju im čipovi
Trebaju im čipovi (Arhiva)
Više o

EU

,

čipovi

Povjerenik EU-a Thierry Breton sprema se pregovarati s globalnim proizvođačima, ali glavnu riječ namijenio je Uniji. 

Breton će se sljedećeg petka u Bruxellesu sastati s izvršnim direktorom američkog Intela Patom Gelsingerom, a istog će dana održati i video konferenciju s Marijom Marced, predsjednicom europskog ogranka tajvanskog diva TMSC-a.

"Jačanje naše autonomije ne podrazumijeva izolaciju u svijetu u kojem su i lanci opskrbe globalni. Paralelno istraživanju mogućnosti za povećanje europskih kapaciteta ... nastavit ćemo graditi mostove s međunarodnim partnerima - ali mi ćemo imati glavnu riječ", rekao je Breton.

Europski povjerenik želi po tvrdnjama izvora u Bruxellesu nagovoriti nekog od velikih proizvođača čipova da u EU izgradi tvornicu i time Europi osigura pristup najnaprednijoj proizvodnoj tehnologiji tijekom sljedećeg desetljeća.

Čelnik Intela najavio je gradnju tvornice u Europi u sklopu promjene poslovne strategije koja predviđa povećanje kapaciteta za proizvodnju čipova.

Breton je ipak 'bacio oko' na tajvanski TSMC, budući da je na glasu kao neprikosnoveni lider u sektoru i bolje poznaje najnaprednije proizvodne procese, kažu izvori iz Bruxellesa.

Analitičari upozoravaju da bi se velika tvornica u Europi mogla pokazati strateškom pogreškom jer se na Starom kontinentu ne proizvode pametni telefoni ni ostala potrošačka elektronika koja zahtijeva najnaprednije procesore. To znači da ne postoji ni održivo tržište.

Europski proizvođači čipova poput Infineona, STM-a i NXP-a već su prije nekoliko godina odustali od ambicije da budu glavni u sektoru i fokusirali su se na određene segmente tržišta, poput čipova za automobilsku industriju.

Budući da Breton baš inzistira na velikom ulaganju, zakotrljale su se špekulacije o lokaciji eventualne buduće "eurotvornice". Kuloari spominju Francusku, šire područje Dresdena u Njemačkoj i susjednu Poljsku, navodi Reuters.

Čelnik američkog Intela trebao bi pak pri obilasku Europe idućeg tjedna navratiti i u Njemačku, piše Politico, citirajući neimenovani izvor u američkoj kompaniji.

Glasnogovornica Intela sa sjedištem u Muenchenu nije potvrdila tu informaciju, a u njemačkom ministarstvu gospodarstva nisu je željeli komentirati, rekavši tek da načelno ne komentiraju sastanke.

25.04.2021. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno