« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
SPORO REFORMIRANJE

EU "zastrašena" stanjem u BiH

Bosanskohercegovački dužnosnici protumačili su "europski strah" kao "poruke ohrabrenja".

(Getty Images)
Više o

EU

,

BiH

,

zapadni Balkan

,

Bernard Kouchner

,

Karel Schwarzenberg

,

Carl Bildt

,

Nebojša Radmanović

,

stanje u BiH

Ministri vanjskih poslova trojke Europske unije upozorili su u srijedu najviše bosanskohercegovačke dužnosnike kako stanje u njihovoj zemlji izaziva ozbiljnu zabrinutost te su zatražili da se hitno ubrzaju reforme ne bi li BiH nadoknadio zaostajanje za drugim zemljama u jugoistočnoj Europi.

"Svi smo zastrašeni zbivanjima u BiH u protekloj godini, koja su zemlju ostavila iza drugih država u regiji", izjavio je u Sarajevu češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg nakon razgovora s članovima Predsjedništva BiH u kojima su sudjelovali i francuski i švedski ministri vanjskih poslova Bernard Kouchner i Carl Bildt.

Shwarzenberg je podsjetio kako su svi ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a na nedavnu sastanku u Češkoj potvrdili da treba ubrzati put država zapadnog Balkana prema članstvu u Uniji, a BiH u tome nije nikakva iznimka.

"Svi želimo vidjeti BiH kao članicu EU-a u doglednoj budućnosti, no da bi se to i dogodilo, moraju se ispuniti postavljeni uvjeti", kazao je češki ministar. Istaknuo je kako se od svih tijela vlasti u BiH sada očekuje da učine sve kako bi se provele reforme, a najprije treba ispuniti uvjete za ukidanje viznog režima s EU-om, u čemu su ostale zemlje u susjedstvu, po njegovoj ocjeni, znatno napredovale.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je kako su Schwarzenberg, Kouchner i Bildt u Sarajevo zapravo donijeli poruke ohrabrenja.

"Nakon razgovora uvjereni smo kako imamo prijatelje koji doista žele da BiH postane članicom EU-a", kazao je novinarima Radmanović. Najavio je kako će ova godina za njegovu zemlju biti prekretnica jer postoji dovoljno spremnosti za dogovor o krupnim pitanjima.

Izrazio je uvjerenje kako će vlasti u BiH moći provesti reforme i tako ubrzati put prema euroatlantskim integracijama. (hina/metro-portal)

08.04.2009. 21:53:32
Novi komentar
nužno
nužno