« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
SANKCIJE ZBOG NASILJA

EU zamrznula imovinu Asadovoj obitelji

"S ovim novim popisom udaramo u srce Asadovog klana, šaljući gospodinu Asadu glasnu i jasnu poruku: on treba odstupiti", rekao je nizozemski ministar vanjskih poslova

Više o

Europska unija

,

sankcije

,

Sirija

,

Bašar al-Asad

,

oružani sukob

,

imovina

Europska unija u petak je nametnula sankcije majci i supruzi predsjednika Bašara al Asada u pokušaju da ga prisili da okonča svoju represiju protiv pobunjenika, javlja Hina.

Posljednji krug sankcija EU-a pogodio je i 10 drugih Asadu bliskih osoba, među kojima je i njegova sestra. Njima je zabranjeno putovanje u zemlje članice EU-a, zamrznuta im je imovina i ne mogu kupovati od europskih tvrtki.

"S ovim novim popisom udaramo u srce Asadovog klana, šaljući gospodinu Asadu glasnu i jasnu poruku: on treba odstupiti", rekao je nizozemski ministar vanjskih poslova Uri Rosenthal nakon što su i drugi ministri podržali taj potez na sastanku u Bruxellesu.

Ta je odluka donesena na dan kada je obnovljeno nasilje diljem Sirije. Vojska je gađala minobacačkim granatama grad Homs i pritom ubila do 11 civila, izjavile su pristaše oporbe.

Nakon odluke donesene u petak, Asadova supruga Asma neće moći putovati po Europi, ali će moći ući u Britaniju jer ima britansku putovnicu.

"Britanski građani, oni koji posjeduju britanske putovnice imaju pravo ulaska u Ujedinjeno Kraljevstvo", rekao je novinarima šef diplomacije Wiliam Hague na marginama sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

"Međutim, s obzirom da zamrzavamo imovinu svim tim osobama, i uvodimo zabranu putovanja drugim članovima iste obitelji i režima, ne očekujemo da će gospođa Asad pokušati doputovati u veliku Britaniju u ovom trenutku", kazao je.

U međuvremeu se diljem Sirije održavaju prosvjedi protiv Asada. Oporbeni aktivisti su izjavili da je osmero ljudi ozlijeđeno kada su snage sigurnosti rastjerale prosvjed u prijestolnici Damasku.

Izaslanik UN-a i arapske lige za Siriju Kofi Annan, koji predvodi međunarodne napore za okončanje sukoba u Siriji, planira otputovati u Moskvu i Peking tijekom vikenda kakao bi razgovarao o sirijskoj krizi, rekao je njegov glasnogovornik.

Rusija i Kina opiru se zapadnim i arapskim zahtjevima za svrgavanje Asada s vlasti i uložile su veto na dvije rezolucije UN-a o Siriji. Međutim, ovoga tjedna su podržale deklaraciju Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj se podržava Annanova mirovna inicijativa.

23.03.2012. 19:17:20
Novi komentar
nužno
nužno