« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
ODE...

EU žali zbog odlaska Merkel

Povući će se nekoliko mjeseci nakon njemačkih parlamentarnih izbora u nedjelju, jer je potrebno neko vrijeme za formiranje nove vlade

Nakon 16 godina joj je dosta...
Nakon 16 godina joj je dosta... (Arhiva)
Više o

EU

,

Angela Merkel

Odlazak Angele Merkel s političke scene izaziva strah od praznine u Europskoj uniji, suočenoj s egzistencijalnim izazovima.

Europski čelnici zadnjih su mjeseci puni riječi hvale za tu ženu koja je na čelu Njemačke sve od 2005., gotovo jednako dugo kao i kancelar njemačkog ujedinjenja Helmut Kohl (1982.-1998.).

Nizozemski premijer Mark Rutte kaže da je bila „velik autoritet".

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ističe da je analitički duh te doktorice kemije bio ključan za deblokadu brojnih pregovora na europskoj razini koji su se činili beskrajnima.

Angela Merkel, najdugovječnija šefica vlade u europskim demokracijama, odigrala je presudnu ulogu u Europskoj uniji, smatra politolog Janis Emmanouilidis iz Centra za europsku politiku (EPC).

Povući će se nekoliko mjeseci nakon njemačkih parlamentarnih izbora u nedjelju, jer je potrebno neko vrijeme za formiranje nove vlade.

„Naravno, njezin odlazak ostavlja prazninu", rekao je Emmanouilidis za AFP, smatrajući da je riječ o „kraju jedne epohe".

Merkel se 16 godina svoje vladavine morala nositi s „permanentnom krizom" Europske unije, od financijske krize 2008. do brexita i pandemije koronavirusa, podsjeća stručnjak.

25.09.2021. 18:02:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    25.09.2021. 18:06
    svemu dode kraj bila je vazna figura u politici svjetskoj
Novi komentar
nužno
nužno