« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
WESTERWELLE:

Cilj nam je osnivanje europske vojske s punim parlamentarnim nadzorom

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za razliku od europskih kolega preferira "blokovski pristup" vojnoj sigurnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Europska unija

,

OESS

,

Sergej Lavrov

,

Guido Westerwelle

Šef njemačke diplomacije Guido Westerwelle rekao je u subotu na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu da je "dugoročni cilj osnivanje europske vojske pod punim parlamentarnim nadzorom", dok se ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zauzeo za prevladavanje "blokovskog pristupa", prenose agencije.

"Dugoročni cilj je europska vojska pod punim parlamentarnim nadzorom", izjavio je Westerwelle na 46. konferenciji o sigurnosti koja je u petak otvorena u Muenchenu.

"EU mora odigrati svoju političku ulogu kao svjetski čimbenik" i "reagirati suptilno i brzo" na međunarodne krize, naglasio je on. "Želimo odlučno europsko upravljanje krizom", dodao je Westerwelle, prenosi AFP. Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov rekao je da Europa i SAD trebaju prevladati svoj "blokovski pristup" sigurnosti temeljen na NATO-u, te da bi se umjesto toga trebao prihvatiti ruski prijedlog stvaranja novog sigurnosnog sustava.

Rusija je pozvala na stvaranje novog sigurnosnog sporazuma kako bi se spriječilo da "jedna zemlja ojača svoju sigurnost nauštrb druge zemlje", prenosi agencija dpa. Lavrov je kazao da se po završetku Hladnog rata pojavila mogućnost da Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), u kojoj se nalaze i SAD i Rusija, postane glavna sigurnosna organizacija u Europi.

"Nažalost, ta je prilika propuštena, a izabrana je politika širenja NATO-a, čime je Europa podijeljena", rekao je Lavrov. Westerwelle je također kazao da je Lisabonski ugovor "otvorio novo poglavlje" Europske unije, "demokratskije i parlamentarnije" ali "ne predstavlja završetak već početak".

"Tim se ugovorom ocrtava politika sigurnosti i zajedničke obrane" te "njemačka savezna vlada želi nastaviti tim putom", istaknuo je on. Westerwelle je govorio u prisustvu Visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove Catherine Ashton koja je dosad bila rezervirana i suzdržana glede budućeg razvoja obrane u Europi. (hina/metro-portal)

06.02.2010. 11:16:46
Novi komentar
nužno
nužno