« Biznis
objavljeno prije 6 mjeseci i 22 dana
EU

EU se treba pripremiti za proširenje

Europska unija mora se pripremiti za proširenje, a zemlje kandidatkinje ispuniti kriterije

E sad...
E sad... (Arhiva)
Više o

EU

,

proširenje EU

Michel je rekao da je samit Europske unije u Granadi "vrlo važan jer će pokrenuti raspravu o strateškoj agendi Europske unije", a rasprava će se voditi u tri smjera.

"Prvo - što želimo u budućnosti, što će nam biti prioriteti i zajedničke politike, uzimajući u obzir planove o proširenju. Drugo - kako ćemo odlučivati zajedno i treće - kako ćemo plaćati zajedničke politike i inicijative u budućnosti", rekao je predsjednik Europskog vijeća.

Crna Gora i Srbija već godinama vode pregovore, Sjeverna Makedonija i Albanija službeno su ih otvorile tek prošle godine. Bosna i Hercegovina dobila je status kandidata u prosincu prošle godine, pola godine nakon Ukrajine i Moldavije, a te odluke je ubrzala ruska invazija na Ukrajinu. Kosovo i Gruzija imaju status potencijalnog kandidata. Turskoj su blokirani pregovori s Unijom od 2018. i nema naznaka da bi mogli oživjeti.

"Proširenje znači da zemlje kandidati moraju provesti reforme, znaju što moraju učiniti. A Europska unija se mora pripremiti", naglasio je Michel.

08.10.2023. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno