« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
PRITUŽBA MOSKVE:

EU Rusiju tretira kao nerazvijenu afričku zemlju

Rusi s EU žele razgovarati stručnim jezikom, bez praznih fraza, kao ravnopravni partneri

Moskva
Moskva (Wikipedia)
Više o

Rusija i EU

,

Rusija

Direktor ruske sanitarne službe Genadij Oniščenko rekao je da Europska komisija treba prestati razgovarati s Rusijom kao s "nerazvijenom afričkom zemljom", prenosi Hina.

"Koliko još ruske granice trebaju biti zatvorene prije nego čelnici Europske komisije shvate da trebaju razgovarati s Rusijom kao s partnerom, a ne kao s nerazvijenom afričkom zemljom kojoj se mogu propisivati uvjeti?", rekao je Oniščenko, a prenijela je agencija Interfax.

"Da nije bilo tih neumjesnih ambicija i te svojeglavosti, proizvodi iz više europskih zemalja mogli su ući na rusko tržište još 10. lipnja", dodao je. Moskva je 2. lipnja uvela embargo na uvoz svježeg europskog povrća zbog epidemije uzrokovane smrtonosnom bakterijom ECEH-om u Njemačkoj.

Politički dogovor postignut je na summitu EU-Rusija 9. i 10. lipnja u Njižnji Novgorodu. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso obećao je tada da će EU poslati Rusije certifikate kako bi mogla povući embargo.

No taj politički dogovor još nije proveden, zbog čega se Barroso "požalio" ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu u pismu koje mu je poslao, rekla je u ponedjeljak njegova glasnogovornica Pia Ahrenkilde Hansen. Europska komisija odlučila je poslati u Moskvu povjerenika za zdravstvo Johna Dallija kako bi potaknuo ruske vlasti da poštuju svoju odluku o ukidanju embarga na europsko povrće, po istom izvoru.

"Rusija je voljna što prije primiti europsko izaslanstvo (...). No htjeli bismo upozoriti da ćemo razgovarati stručnim jezikom, bez praznih fraza o sigurnosti proizvoda i o preoštrim mjerama donesenim u Rusiji", reagirao je Oniščenko.

20.06.2011. 19:18:00
Novi komentar
nužno
nužno