« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
OŠTRE PORUKE

EU poziva sirijskog predsjednika da hitno odstupi

U rezoluciji koja je prihvaćena u Strasbourgu, Europski parlament traži od predsjednika Sirije Bašara al-Asada i njegova režima da odmah odstupe s vlasti

Fotografija vijesti
Više o

Europski parlament

,

Sirija

,

Bašar al-Asad

,

prosvjedi u Siriji

Bašar al-Asad mora hitno odstupiti s dužnosti budući da je potpuno izgubio legitimitet upotrijebivši silu protiv vlastitog naroda, zaključak je Europskog parlamenta, piše Hina.

U rezoluciji koja je prihvaćena u Strasbourgu, Parlament traži od predsjednika Bašara al-Asada i njegova režima da odmah odstupe s vlasti.

U rezoluciji su zastupnici također kritizirali "eskalaciju uporabe sile protiv mirnih prosvjednika i brutalno i sustavno proganjanje aktivista koji traže demokraciju, te branitelja ljudskih prava i novinara".

Zastupnici traže "neovisnu, transparentnu i učinkovitu istragu o ubojstvima, uhićenjima, samovoljnim zatvaranjima i slučajevima nestanaka ili mučenja koja su izvodile sirijske snage sigurnosti".

U srijedu je poljski državni tajnik za vanjske poslove Mikolaj Dowgielewicz, čija zemlja predsjeda EU-om, rekao da s tim režimom više nema budućnosti za Siriju, te da misle da se predsjednik Asad mora otići.

EU i SAD traže odlazak sirijskog predsjednika od sredine kolovoza. Šefica europske diplomacije Catherine Ashton i američki predsjednik Barack Obama su u kolovozu ocijenili da je potrebno da sirijski predsjednik odstupi s vlasti.

Izglasavanje rezolucije u EP-u događa se u trenutku kada je EU spremna prihvatiti paket pojačanih sankcija Siriji, koji bi mogao sadržavati i zabranu naftnih ulaganja, zabranu opskrbe središnje sirijske banke novčanicama tiskanim u Europi.

15.09.2011. 17:18:14
Novi komentar
nužno
nužno