« Svijet
objavljeno prije 2 mjeseca i 9 dana
EH, DA...

EU otvara humanitarni koridor u Gazi?

EU očekuje otvaranje pomorskog koridora za dostavu pomoći Gazi ovog vikenda

Nije jednostavno...
Nije jednostavno... (Arhiva)
Više o

EU

,

Gaza

,

humanitarni koridor

Ursula von der Leyen rekla je da bi pomorski humanitarni koridor između Cipra i Gaze mogao biti otvoren ovog vikenda, u sklopu ubrzanih napora Zapada za ublažavanje humanitarne krize u ratom razorenoj palestinskoj enklavi.

"Sada smo vrlo blizu otvaranja koridora, nadamo se ove subote, ove nedjelje", rekla je Von der Leyen koja boravi u posjetu Cipru.

"Pokrećemo ovaj ciparski pomorski koridor zajedno, Europska unija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Sjedinjene Države", kazala je ona.

Misija pomoći zajednički je napor Europske komisije, Njemačke, Grčke, Italije, Nizozemske, Cipra, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije i Sjedinjenih Država. Oni su najavili u zajedničkoj izjavi da će osigurati dostavu znatne količine humanitarne pomoći stanovništvu Gaze.

Sjedinjene Države su najavile da će posebna američka vojna misija u koordinaciji s humanitarnim partnerima i ostalim zemljama uspostaviti privremeno pristanište u Gazi. To će se provoditi u tijesnoj koordinaciji s izraelskom vladom, kaže se u zajedničkoj izjavi.

"Dostava humanitarne pomoći izravno u Gazu morskim putem bit će složena, a naše će nacije nastaviti procjenjivati i prilagođavati naše napore kako bi osigurale što učinkovitiju isporuku pomoći. Ovaj pomorski koridor može - i mora - biti dio stalnih napora da se poveća protok humanitarne pomoći i komercijalne robe u Gazu kroz sve moguće rute", ističe se u zajedničkoj izjavi.

10.03.2024. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno