« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
GODIŠNJE IZVJEŠĆE

EU osudila Izrael zbog nastavka gradnje židovskih naselja

Izrael aktivno nastavlja svoje nezakonito pripojenje istočnog Jeruzalema čime ga odvaja od ostatka Zapadne obale

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Europska unija

,

Izrael

,

Palestina

,

istočni Jeruzalem

,

židovska naselja

Europska unija optužila je Izrael da "aktivno" nastavlja gradnju židovskih naselja u istočnom Jeruzalemu koji je pripojio 1967. i u kojemu većinu stanovništva čine Arapi, dok traje polemika o statusu tog dijela Jeruzalema kao prijestolnice buduće neovisne palestinske države.

"Događaje u istočnom Jeruzalemu u 2009. obilježio je nastavak gradnje židovskih naselja, znatan broj protjeranih Palestinaca i uništenje palestinskih kuća", po neobjavljenom godišnjem izvješću EU-a koji je u srijedu komentirao izraelski dnevnik Haaretz.

"Izrael aktivno nastavlja svoje nezakonito pripojenje istočnog Jeruzalema slabeći palestinsku zajednicu u gradu, spječavajući palestinski urbani razvoj i, napokon, odvajajući istočni Jeruzalem od ostatka Zapadne obale", upozorava se u izvješću.

U dokumentu se, među ostalim, osuđuje širenje židovskih naselja u blizini povijesnog središta grada i u bližoj okolici Jeruzalema i kritizira se "ideološka" arheološka iskapanja Izraela.

U istočnom Jeruzalemu živi oko 250.000 Palestinaca i 190.000 židovskih doseljenika u 12 naselja, dodaje se u izvješću. Godišnje izvješće šefova misija EU-a u Jeruzalemu još se nikad nije službeno objavilo.

Švedska je iznijela prijedlog koji će idućeg tjedna podnijeti na odobrenje europskim ministrima vanjskih poslova u kojemu se EU očituje za "stabilnu palestinsku državu s prijestolnicom istočnim Jeruzalemom".

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je priopćenjem u kojemu ističe da švedski prijedlog "šteti sposobnosti Unije da kao važan posrednik sudjeluje u političkom procesu između Izraela i Palestinaca".

Izrael smatra Jeruzalem, pa i njegov istočni dio, svojom "vječnom i nedjeljivom" prijestolnicom. (hina/metro-portal)

03.12.2009. 23:57:38
Novi komentar
nužno
nužno