« Biznis
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
CIJENE

EU ograničava veleprodajnu cijenu plina

Resorni ministri članica Europske unije napokon su postigli dogovor oko ograničavanja veleprodajne cijene plina. Prijedloga je bilo više, a na kraju je usvojeno kompromisno rješenje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

cijene

,

plin

,

ograničenje cijena

Ministri i ministrice za energetiku članica Europske unije već su više puta vijećali o ograničavanju cijene plina. I sada su, neposredno prije kraja ove godine i usred sezone grijanja, donijeli odluku. Dogovoreno je da se mehanizam za ograničavanje veleprodajne cijene aktivira kada ona dostigne 180 eura po megavatsatu i 35 eura više od referentne cijene LNG-a u razdoblju od tri dana uzastopce.

15 članica EU-a prvobitno je zahtijevalo utvrđivanje opće gornje granice cijene plina. No tome su se usprotivile Njemačka i još neke članice. One su smatrale da bi se time ugrozila opskrba jer bi se moglo dogoditi da isporučitelji plin radije prodaju kupcu koji plaća više. Na kraju je usvojeno kompromisno rješenje.

Magična granica: 180 eura

U usporedbi s prijašnjim godinama, veleprodajna cijena prirodnog plina na referentnoj burzi TTF (Title Transfer Facility) u Nizozemskoj ove je godine djelomice bila deset puta veća. Sada bi trebala biti ograničena na 180 eura po megavatsatu - ali samo ako se ta cijena na TTF-u drži tri dana uzastopce. Osim toga, da bi se primijenio mehanizam za ograničavanje, cijena na TTF-u mora biti 35 eura veća nego na sličnim burzama za ukapljeni zemni plin širom svijeta.

Ako će taj mehanizam dovesti do smanjene prodaje plina Europi i ugroziti opskrbu, cijena bi opet trebala biti prepuštena formiranju na tržištu. Naime, ponuđači nisu prisiljeni nuditi plin na TTF-u.

Kako se razvija cijena plina?

Nakon dugih pregovora ministrice i ministri su se složili oko granice od 180 eura po megavatsatu - trenutačna cijena je 115 eura. U studenome je cijena u prosjeku bila ispod 100 eura. U kolovozu, kada je na tržištima nastupila panika zbog obustave isporuke ruskog plina, cijena je skočila na skoro 350 eura. To su astronomski iznosi u usporedbi s cijenama plina od 10 do 20 eura 2019. i 2020. godine.

Rast cijene je počeo u jesen 2021. jer je zbog rasta konjunkture nakon popuštanja pandemije koronavirusa povećana i potražnja. A onda su ruski rat protiv Ukrajine i obustava isporuke ruskog plina privremeno uzrokovali nestašicu i doveli do ogromnog skoka cijene. U međuvremenu se stanje na tržištu stabiliziralo zbog smanjene potražnje i punih državnih skladišta plina.

Stručnjaci smatraju mogućim ponovni rast cijena u proljeće, kada će se skladišta opet morati puniti. Tada bi došlo do primjene mehanizma za ograničavanje cijene. A do tada bi mogla vrijediti izjava njemačkog kancelara Olafa Scholza koji je na samitu EU-a rekao da bi granica cijene plina trebala biti postavljena tako visoko da nikada ne mora biti primijenjena.

Europska povjerenica za energetiku Kadri Simson je u Bruxellesu izjavila: "Ovaj mehanizam ima prednosti, ali i rizike." Postoji bojazan da će ponuđači podići cijene na nešto manje od 180 eura, jer sada znaju da je EU spreman toliko platiti, kažu dužnosnici u Europskoj komisiji. Oni također ističu da je cijeli postupak ogromni gospodarski eksperiment, jer do sada skoro nikada nije bilo takvih intervencija na tržištu u EU-u.

„Ako se ispostavi da neka intervencija na tržištu nije korisna, onda se nadam da ćemo naći političku snagu da ju ponovo dovedemo u pitanje", izjavio je skeptični njemački resorni ministar Robert Habeck.

Primjena od 15. veljače

Ovaj mehanizam bi se trebao primjenjivati od 15. veljače. On nije povezan s nacionalnim ograničenjima koja su pojedine članice EU-a uvele na svojim tržištima. U Njemačkoj će ubuduće država subvencionirati 80 posto prošlogodišnje potrošnje. Drugim riječima, ne ograničava se nabavna cijena plina nego prodajna direktnim potrošačima. Razliku u cijeni plaća država. U Španjolskoj je ograničena cijena plina koji se koristi za proizvodnju električne energije. To se financira povećanjem nameta koji plaćaju svi potrošači struje.

Ministrice i ministri energetike također su se dogovorili oko utemeljenja zajedničke tržišne platforme za europske energetske kompanije. Cilj je iskoristiti objedinjenu tržišnu moć EU-potrošača kako bi se postigla niža cijena na svjetskom tržištu. Zajednička kupovina trebala bi pokrivati 15 posto kapaciteta nacionalnih skladišta plina. Osim toga, trebali bi porasti i poticaji za razvoj obnovljivih izvora energije. Time se želi što prije smanjiti ovisnost o plinu.

Piše: Bernd Riegert/DW
21.12.2022. 08:31:00
Novi komentar
nužno
nužno