« Biznis
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
MDA..

EU odgodio digitalni porez do jeseni

Europska komisija zamrznula je planove o novom digitalnom porezu do jeseni, a prioritet je trenutno dogovor o globalnom minimalnom porezu, poručio je potpredsjednik Paolo Gentiloni

Ne ide to tako brzo...
Ne ide to tako brzo... (Arhiva)
Više o

EU

,

digitalni porez

Europska komisija predložit će idućih tjedana uvođenje digitalnog poreza koji će plaćati stotine većinom europskih kompanija, rekla je početkom mjeseca potpredsjednica EK Margrethe Vestager, a prihod će se koristiti za financiranje oporavka od pandemije.

Planove je zasjenio prijedlog članica Inicijative za suzbijanje erozije porezne baze i preusmjeravanja dobiti da se uvede minimalni globalni porez na dobit kompanija od najmanje 15 posto i da se dio prava na oporezivanje preusmjeri iz matičnih u zemlje u kojima posluju.

Prijedlozi su rezultat višegodišnjih pregovora pod okriljem Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), a prošlog vikenda odobrili su ih financijski dužnosnici skupine G20. Šefovi država i vlada G20 trebali bi ih usvojiti u listopadu.

Glavni je prioritet osigurati međunarodni sporazum o globalnom porezu i Europska će komisija surađivati ​​s američkom administracijom kako bi se to postiglo, kazao je u ponedjeljak povjerenik EU-a za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

"Jasno je da nam je to glavni prioritet i razlog zašto smo odlučili staviti na čekanje prijedlog (EU-a) o digitalnom nametu", rekao je Gentiloni na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara financija članica eurozone na kojem je nazočila i američka ministrica financija Janet Yellen.

"Dogovorili smo se s ministricom Yellen da će SAD i Komisija surađivati kako bismo omogućili ovaj sporazum, jer on je nakon velike krize jako važan", izjavio je Gentiloni.

Washington se protivi europskom digitalnom porezu, tvrdeći da bi ugrozio globalni sporazum o oporezivanju.

Vestager je početkom mjeseca naglasila da se ciljevi europskog digitalnog nameta razlikuju od onih globalnog poreza i da će njegov obuhvat biti puno širi.

"Dok OECD-ov dogovor cilja 100 najvećih kompanija, ovaj će namet obuhvatiti daleko više njih", naglasila je europska dužnosnica, dodajući da će ga plaćati uglavnom europske kompanije, ali i one iz drugih zemalja.

Glasnogovornik EK Daniel Ferrie izjavio da je do listopada, kada će se šefovi država i vlada G20 sastati kako bi potvrdili globalni dogovor, treba odraditi još veliki tehnički posao.

Komisija će ove jeseni ponovo razmotriti plan o digitalnom nametu, rekao je Ferrie, ne precizirajući kada bi to mogli napraviti.

13.07.2021. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno