« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

EU odgodila pregovore s Rusijom

Nema pojačavanja partnerstva do povlačenja snaga iz Gruzije

Zajednička konferencija za novinare
Zajednička konferencija za novinare (Reuters)
Više o

Europska unija

,

EU

,

Rusija

,

Gruzija

,

summit

Europska unija odlučila je odgoditi nastavak pregovora s Rusijom o sporazumu o pojačanom partnerstvu sve dok se ruske snage ne povuku s gruzijskog teritorija, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

"Sve dok se ruske snage ne povuku, svi sastanci vezani uz sporazum o partnerstvu se odgađaju", rekao je Barroso na konferenciji za novinare nakon završetka izvanrednog summita EU-a koji je sazvan zbog stanja u Gruziji i ruske intervencije u toj zemlji.

Sljedeći krug pregovora o partnerstvu između EU-a i Rusije bio je predviđen za 15. i 16. rujna.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavio je da će zajedno s predsjednikom Komisije Barrosom, visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom i ministrom vanjskih poslova Bernardom Kouchnerom sljedeći ponedjeljak, 8 rujna, posjetiti Moskvu i Tbilisi kako bi pokušali pridonijeti mirnom rješenju sukoba.

Francuski predsjednik i predsjedatelj Europskog vijeća Sarkozy izjavio je da EU odlučno traži od Rusije da provede mirovni plan u šest točaka, koji je potpisala 12. kolovoza uz posredovanje francuskog predsjedništva.

Taj plan, između ostaloga, predviđa povlačenje ruskih snaga na položaje prije izbijanja sukoba, uklanjanje ruskih nadzornih točaka s gruzijskog teritorija te raspoređivanje dodatnog broja promatrača. (HINA)

01.09.2008. 20:10:16
Novi komentar
nužno
nužno