« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
FUELE

EU neće ucjenjivati Srbiju prihvaćanjem kosovske neovisnosti

"Europska komisija nije u poziciji niti namjerava Srbiji nametnuti priznavanje neovisnosti Kosova, rekao je povjerenik za proširenje EU

fuele stefan eu pro
Više o

Kosovo

,

Europska komisija

,

Srbija EU

,

Stefan Fuele

Europska komisija nema namjeru nametnuti Srbiji priznavanje kosovske neovisnosti, rekao je povjerenik za proširenje EU Stefan Fuele, prenosi Hina.

"Europska komisija nije u poziciji niti namjerava Srbiji nametnuti priznavanje neovisnosti Kosova. Neću ulaziti u detalje razgovora između Beograda i Prištine u vezi s formulama koje bi omogućile da princip inkluzivne regionalne suradnje bude u potpunosti primjenjen", kaže Fuele te ističe kako je ohrabren činjenicom da su do sada obje strane napravile korake u pravcu kompromisnog rješenja koje će biti praktično i uravnoteženo.

Povjerenik EU kaže kako je najvažnije da je Europsko vijeće potvrdilo pozitivnu ocjenu EK o Srbiji te dodaje da zaključci sa skupa u Bruxellesu jasno ističu napredak koji je Srbija postigla do sada, uključujući i suradnju s Haaškim tribunalom.

S druge strane, ističe Fuele, napredak u dijalogu između Beograda i Prištine stigao je prekasno da bi uvjerio svih 27 zemalja članica o statusu kandidata Srbije na tim osnovama te zbog toga one sada očekuju od Srbije da učvrsti do sada postignute rezultate u dijalogu s Prištinom.

20.12.2011. 13:49:00
Novi komentar
nužno
nužno