« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
WESTERWELLE

EU nameće nove sankcije Siriji

Njemačka i ostale zapadne sile u više su navrata pozivale Asada da odstupi s vlasti i prekine obračun s neistomišljenicima

Fotografija vijesti
Više o

Bašar al-Asad

,

Guido Westerwelle

,

građanski rat Sirija

Sirijskom režimu predvođenom predsjednikom Bašarom al-Asadom EU će idućeg tjedna nametnuti nove sankcije, potvrdio je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, prenosi Hina.

Njemačka i ostale zapadne sile u više su navrata pozivale Asada da odstupi s vlasti i prekine obračun s prosvjednicima.

Po podacima organizacija za ljudska prava, sirijske snage reda lani su ubile više od 5000 ljudi, dok Asadova vlada navodi da je ubijeno više od 2000 vojnika.

"Usvojit ćemo daljnje sankcije u Europi i ne samo u Europi", rekao je Westerwelle Reutersu na rubu sastanka šefova diplomacija zemalja G20 u Los Cabosu u Meksiku. Westerwelle vjeruje da će strože sankcije biti usvojene idući tjedan.

Njemački ministar vanjskih poslova odbio je navesti kakve se sankcije razmatra, no neimenovani službenik iz G20 kazao je da je riječ o mjerama kojima bi se ograničio rad središnje banke.

Westerwelle je rekao da treba pojačati diplomatski pritisak protiv Sirije a dobio je potporu SAD-a, Velike Britanije i Meksika.

Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je novinarima da će se poslati jasnu poruku Rusiji, Kini i ostalima koji još nisu sigurni kako se nositi s rastućim nasiljem a do sada su donosili loše odluke.

Kina i Rusija su u ponedjeljak podržale Asadove reformske planove. Te dvije zemlje razljutile su zapadne i arapske zemlje kada su ovoga mjeseca u Vijeću sigurnosti stavile veto na arapski mirovni plan za Siriju.

21.02.2012. 08:18:14
Novi komentar
nužno
nužno