« Svijet
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
NEĆE UPALITI?

EU migrantima nudi novac za dobrovoljni povratak

Zbog prepunih izbjegličkih kampova na grčkim otocima, EU želi migrantima ponuditi financijske poticaje za povratak kući. A Grčka u međuvremenu koristi novo sredstvo na granici: ogromne ventilatore

Teško da će upaliti
Teško da će upaliti (Arhiva)
Više o

EU

,

novac

,

migranti

„Dogovorili smo se o posebnom, vremenski ograničenom programu za podršku dobrovoljnom povratku migranata", rekla je povjerenica EU za unutrašnje poslove Ylva Johansson nakon razgovora u Ateni.

Program se odnosi na 5000 migranata koji su u Grčku stigli prije 1. siječnja ove godine. Svatko tko se dobrovoljno vrati kući dobit će 2.000 eura.

"Novac bi trebao pomoći ljudima  kako bi započeli novi život u zemljama porijekla, dodala je povjerenica. Dobrovoljni povratak će biti organiziran uz pomoć Međunarodne organizacije za migracije i granične agencije Europske unije Frontex.

45 000 migranta na grčkim otocima

Stotine osoba nedavno je morskim putem stiglo iz Turske na grčke otoke u Egejskom moru. Prema grčkom Ministarstvu civilne zaštite, na otocima Lezbosu, ​​Samosu, Kosu, Lerosu i Hiosu trenutno živi više od 42.500 migranata. U izbjegličkim kampovima je već više od 37.000 migranata i tražitelja azila. Smještajni kapaciteti su predviđeni za oko 6.000 osoba.

Prema podacima Europske komisije, oko 5.500 migranta u Grčkoj, na kopnu i otocima su maloljetnici bez pratnje. Od toga je, kako su priopćile grčke vlasti, 90 posto te djece starosti od 14 do 18 godina. Koliko maloljetnih migranta ima na otocima, nije sigurno. Njemačka savezna vlada polazi od toga da ih je oko 2000.

Humanitarne organizacije godinama se žale na nehumane uvjete pod kojima djeca žive u grčkim kampovima. "Djetinjstvo se ne može ponoviti", rekla je povjerenica Johansson. Iz tog razloga je važno pronaći rješenje za maloljetnike bez pratnje.

Koalicija voljnih

Zemlje EU duboko su podijeljene kada je u pitanju prihvaćanje maloljetnih izbjeglica iz Grčke. Samo nekoliko zemalja EU je pristalo prihvatiti najmanje 1.600 maloljetnika bez pratnje i drugih posebno ugroženih ljudi koji se nalaze u Grčkoj, rekla je povjerenica.

Pritom na primjer u Nemačku svakodnevno dolazi u prosjeku oko 400 tražitelja azila. Prema posljednjoj objavljenoj statistici Savezne službe za migracije i izbjeglice, u siječnju ih je bilo više od 12.000.

„Sedam-osam zemalja žele prihvatiti izbjeglice", rekao je Jean Asselborn iz Luksemburga  na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU u Bruxellesu u petak. Pored Njemačke, to su Francuska, Irska, Finska, Portugal, Luksemburg i Hrvatska. Bugarska i Litva su u petak  najavile spremnost da prihvate maloljetnike, a i Švicarska je posljednjih mjeseci davala do znanja da će prihvatiti djecu i maloljetnike.

„Nizozemska je spremna Grčkoj pružiti svaku podršku koja joj je potrebna", izjavila je tamošnja ministrica za migracije Ankie Broekers-Knol i dodala: „Ali nismo spremni  preuzimati djecu."

U svibnju bi u Grčkoj trebala biti održana konferencija za podršku maloljetnicima bez pratnje. Johansson je također najavila da će poslije Uskrsa predstaviti svoj prijedlog za reformu europskog sustava azila.

Frontex i ogromni ventilatori

„Jasno je da se suočavamo s izvanrednom situacijom u zemlji i moramo zaštititi svoje granice", rekao je grčki ministar za migracije Notis Mitarahi.

Grčka pogranična policija koristi novo sredstvo kako bi spriječila migrante da se probiju preko granice: ogromne ventilatore.

Prema informacijama iz vojnih krugova, to su uređaji koji stvaraju veliki zračni pritisak koji se obično koriste za obuku padobranaca.

Ti ventilatori su prvi put korišteni u četvrtak na grčko-turskom graničnom prijelazu Pazarkule. Montirani su na džipovima kako bi dim i suzavac pod pritiskom otjerali ka turskoj strani granice.

Frontex je priopćio da su u međuvremenu stotine službenika te pogranične agencije  započele s radom uzduž kopnene granice između Grčke i Turske.

Piše: DW/agencije
15.03.2020. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno