« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
REALIZACIJA PROJEKTA

EU donirala 3 milijuna eura za razminiranje Slavonije

Za razminiranje 3,4 četvorna kilometra na području istočne Slavonije iz fonda EU osigurano je tri milijuna eura, a milijun eura iz državnog proračuna RH

Fotografija vijesti
Više o

EU

,

razminiranje

,

mine

,

donacija

,

Slavonija

Sporazum o dodjeli sredstava Europske unije (EU) za projekt razminiranja pod nazivom Razminiranje na ratom pogođenim područjima / "De-mining Programme in War Affected Areas" potpisali su danas u Vukovaru šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Marija Tufekčić i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Zdravko Modrušan, a na svečanosti je nazočna bila i predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor.

Za razminiranje 3,4 kilometra četvorna minsko-sumnjive površine na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije iz fonda EU osigurano je tri milijuna eura, a milijun eura iz državnog proračuna RH.

Premijerka Jadranka Kosor je u ime Vlade zahvalila Europskoj komisiji na potpori koju EU daje u bržem razminiranju minsko-sumnjivih područja u Hrvatskoj istaknuvši da razminiranje donosi sigurnost građanima koji žive na područjima koja su minski zagađena, ali i potpomaže brži gospodarski oporavak tih područja.

Do sada je na razminiranje u Hrvatskoj, podsjetila je premijerka Kosor, utrošeno oko 480 milijuna eura od kojih su 60 posto bila sredstva državnog proračuna Republike Hrvatske.

Šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Paul Vandoren izrazio je nadu da će se "u budućim državnim proračunima u Hrvatskoj u značajnoj mjeri povećati izdvajanja za razminiranje te da će se i međunarodni donatori također više uključiti".

Kazao je da je za Europsku komisiju (EK) razminiranje jedno od prioritetnih pitanja te je stoga u posljednjih deset godina EK Hrvatskoj pružila potporu putem relevantnih projekata, čija je ukupna vrijednost 17 milijuna eura.

"Zajedno sa zemljama članicama EU u razminiranje Hrvatske uloženo je gotovo 27 milijuna eura", naveo je Vandoren.

Također je izrazio zadovoljstvo što može izvijestiti da su "Hrvatske i EU postigle sporazum definiran Ugovorom o pristupanju, a vezano uz posebni fond s 9,6 milijuna eura iz kojega će se novac dodjeljivati poljoprivrednicima koji obrađuju poljoprivredne površine koje su netom prije razminirane".

Prema riječima ravnatelja HCR-a Zdravka Modrušana u Hrvatskoj je još minsko-sumnjivo 790 kilometara četvornih površine.

Ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Marija Tufekčić navela je kako je za potpuno čišćenje Hrvatske od mina, potrebno utrošiti još oko 500 milijuna eura.

U ime Vukovarsko-srijemske županije govorio je župan Božo Galić, a u ime Osječko-baranjske županije, predsjednik županijske Skupštine Zlatko Maksimović.

Svečnosti je nazočan bio i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks.

U sklopu projekta "De-mining Programme in War Affected Areas", za čiju provedbi je iz fonda EU osigurano tri milijuna eura a milijun eura iz državnog proračuna Republike Hrvatske, razminirat će se 3,4 kilometra četvorna minsko-sumnjive površine na području gradova Osijeka, Vukovara i Vinkovaca te općina Draž, Nuštar, Stari Jankovci, Antunovac i Markušica. Rok za provedbu projekta je 11 mjeseci.

24.09.2011. 16:41:03
Novi komentar
nužno
nužno