« Kultura
objavljeno prije 10 mjeseci i 13 dana
INTERVJU

Eterična Kadenca Ive Kličinovića

U posljednje je vrijeme Kličinović zaronio hrabro i nezaustavljivo u samu materiju, u srž boje kreirajući niz slika s apstraktnim motivima

Ivo Kličinović
Ivo Kličinović (Arhiva)
Više o

intervju

,

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Ivo Kličinović

 Akademski slikar, Bračanin Ivo Kličinović od samoga početka svoga umjetničkog djelovanja privlači sve veću pozornost usmjerenu prema njegovom kompleksnom djelu. Brojni mediteranski motivi, izrazito koloristički intonirani, pojavljuju se na nizu slikarevih uspješnih i zapaženih izložbi.

Nakon klasičnih krajobraznih ciklusa s zadivljujućim otočkim motivima, slijedi ciklus nesvakidašnjeg realiteta, da bi u posljednje vrijeme Kličinović zaronio hrabro i nezaustavljivo u samu materiju, u srž boje kreirajući niz slika s apstraktnim motivima, energetski nabijenih, jednako snažnih boja kao i u ranijim djelima.

Nedavno ste zaokružili novi ciklus Eterična kadenca.

- "Eterična kadenca" je naslov koji odražava suptilnu i neuhvatljivu prirodu apstraktnih slika koje sam stvarao kombinirajući različite tehnike i materijale. Naziv sugerira da slike emitiraju poseban ritam ili melodiju koja je izvan dosega običnih osjetila.

Koristite najviše kombiniranu tehniku.
- Kroz svoj rad, koristio sam kombiniranu tehniku uglavnom akrila na platnu, slikarski nožić i pastozne namaze. Korištenje akrila omogućava  brzo sušenje boja i slojevitost, dok slikarski nožić daje snažne i ekspresivne poteze. Pastozni namazi dodaju teksturu i reljef slike, pružajući joj dublju dimenzionalnost.

Služite se i s raznovrsnim materijalima u kreiranju.
- Također sam koristio različite materijale za asamblaž, što ukazuje na moju eksperimentalnu i kreativnu prirodu. Ovi materijali mogu uključivati predmete kao što su tkanine, papir, drvo ili metal, koji se kombiniraju s akrilnim bojama kako bi stvorili slojevitost i dodali taktičku dimenziju slikama.

Ciklus Eterična kadenca doista je poseban u Vašem opusu.
- Naziv "Eterična kadenca" naglašava da moje  slike imaju suptilan, nestvaran kvalitet koji se može doživjeti kao neka vrsta glazbe. Kroz svoj rad, stvarao sam osjećaj lebdenja, nježnosti i fluidnosti. Kadenca se može shvatiti kao ritmički uzorak ili ponavljanje, što implicira da slike otkrivaju neku vrstu ritma ili harmonije, možda čak i melodije, iako apstraktne prirode.

Ciklus je izrazito osobit, nudi nevjerojatna iskustva.
- Kombinacija tehnika i materijala koje sam koristio stvara sliku koja je više od pukog vizualnog iskustva. "Eterična kadenca" može potaknuti promatrača da se uroni u osjećajnosti, ustanovi sklad slike s vlastitim osjetilima i pusti da ga vodi tajanstveni ritam koji sam stvarao.

Umjetnička djela "Eterična kadenca" otvara vrata mašti i potiče promatrača da se prepusti vlastitim interpretacijama. Može se doživjeti kao putovanje kroz apstraktne krajolike i emocionalne stanja, gdje svaka slika ima svoj jedinstveni ton, ritam i energiju.

Novi ciklus slika izložen je u Hotelu Lipa u Postirima na otoku Braču i može se pogledati cijelo ljeto.

18.06.2023. 17:01:00
Novi komentar
nužno
nužno