« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
"SLAVENSKI IZBOR"

Esuli se protive hrvatskoj inačici imena Ruđera Boškovića

Vatikan je najavio da će objaviti poštansku marku u povodu 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića; udruzi ADES smeta što će mu ime na markici biti u "slavenskom obliku"

Ruđer Bošković
Ruđer Bošković (Wikipedia)
Više o

esuli

,

Ruđer Bošković

Nekoliko udruga talijanskih esula kritiziralo je priopćenje u kojemu je Vatikan najavio svoj plan objavljivanja poštanskih maraka za 2011., izrazivši neslaganje s izborom hrvatske inačice imena i prezimena Ruđera Boškovića koje bi se trebalo naći na jednoj od maraka posvećenoj Hrvatskoj, prenosi agencija ANSA. Vatikan je najavio da će objaviti marku u povodu 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića, slavnoga znanstvenika i jezuita podrijetlom iz Dubrovnika, javlja ANSA, podsjećajući da će papa Benedikt XVI. sljedeće godine posjetiti Hrvatsku.

U priopćenju udruge A.D.E.S., koja okuplja Talijane izbjegle iz Dalmacije, Istre, Rijeke i Julijske krajine, dovodi se u pitanje, kako navode, "slavenski" izbor imena znanstvenika iz negdašnje Dubrovačke Republike, rođena 1711. Udruga podsjeća da se Bošković uvijek potpisivao talijanskom inačicom imena - Ruggero Giuseppe Boscovich, a znanstvene je radove potpisivao latinskom inačicom - Rogerius Josephus Boscovich. Raspri se pridružio predsjednik esulske udruge ANVGD Luciano Toth svojim pismom kardinalu Giovanniju Lajolu, predsjedniku vatikanskoga pontifikalnog povjerenstva, u kojem podsjeća na višejezičnost u tadašnjoj Dubrovačkoj Republici, ali i na to da se Bošković i sam tijekom dugogodišnjeg boravka i podučavanja u Italiji uvijek koristio talijanskom inačicom svog imena.

Razumljiva je, smatra Toth, poruka mira i pomirenja među narodima u obrani nacionalnog identiteta, kako bi se zatomile šovinističke strasti, no upravo zbog toga se, kako je kazao, "ne može krivotvoriti povijesna istina", prenosi ANSA. (hina/metro-portal)

28.12.2010. 20:11:00
Novi komentar
nužno
nužno