« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
POLJULJANO PRIJATELJSTVO

Erdogan: Izrael je glavna prijetnja miru na Bliskom istoku

Turska je dugo bila najvažniji izraelski saveznik u muslimanskom svijetu, ali su se odnosi dviju država pogoršali nakon rata u Gazi s prijelaza 2008. na 2009.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Izrael

,

Turska

,

Palestina

,

Gaza

,

Francuska

,

Pariz

,

Tayyip Erdogan

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u srijedu je u Parizu žestoko napao Izrael, nazvavši ga "najvećom prijetnjom miru" na Bliskom istoku.

"Upravo je Izrael najveća prijetnja miru u regiji", rekao je Erdogan u izjavi za novinare uoči početka radnog ručka s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

Turska je dugo bila najvažniji izraelski saveznik u muslimanskom svijetu, ali su se odnosi dviju država pogoršali nakon rata u Gazi s prijelaza 2008. na 2009. "Ako neka zemlja rabi pretjeranu silu u Palestini, u Gazi, ako se koristi fosfornim bombama, nećemo joj reći 'bravo', nego je pitamo kako se smije tako ponašati", rekao je Erdogan. Nazvao je "lažima" izraelske proklamirane motive za poduzimanje te operacije u kojoj je poginulo 1500 ljudi.

Tako oštra izjava samo je nastavak brojnih verbalnih sukoba dviju zemalja. U utorak navečer Turska je osudila izjave, pripisane izraelskom ministru vanjskih poslova Avigdoru Liebermanu, u kojima je Erdogana usporedio s kontroverznim političkim vođama poput Libijca Moamera Gadafija i Venezuelca Huga Chaveza.

Turski premijer u Pariz je stigao kako bi se još jednom zauzeo za prijam svoje zemlje u EU kod francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, koji se snažno odupire toj mogućnosti. Upravo je Sarkozyjeva nesklonost toj zamisli uzrok tolike odbojnosti dvojice državnika da se nisu uspjeli dogovoriti ni to da nakon sastanka održe zajedničku konferenciju za novinare. (hina/metro-portal)

07.04.2010. 18:44:00
Novi komentar
nužno
nužno