« Biznis
objavljeno prije 4 mjeseca i 19 dana
EUROPSKI PARLAMENT

EP usvojio proračun za 2024.

Eurozastupnici su u srijedu usvojili proračun Europske unije za 2024. koji predviđa veća izdvajanja za mlade, istraživanja ali i rješavanje posljedica globalnih izazova i rata u Ukrajini

Dobio zeleno svjetlo...
Dobio zeleno svjetlo... (Arhiva)
Više o

Europski parlament

,

proračun

U dogovoru s Vijećem EU-a, odnosno državama članicama, postignutom studenog, Parlament je dobio dodatnih 666,5 milijuna eura za svoje prioritete povrh onoga što je Komisija prvobitno predložila u nacrtu proračuna, izvijestio je Europski parlament.

Eurozastupnici su povećali sredstva za programe i politike koji su ključni za rješavanje posljedica rata u Ukrajini i globalnih izazova te potporu mladim ljudima, uključujući mlade poljoprivrednike. Također povećavaju financiranje programa koji doprinose oporavku nakon pandemije, borbi protiv antisemitizma i jačanju napora prema zelenoj tranziciji, u skladu s prioritetima Parlamenta.

Povećanja koja su postigli europski zastupnici uključuju 250 milijuna eura za humanitarnu pomoć, 150 milijuna eura za instrument za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju - program Globalna Europa, 85 milijuna eura za Horizon Europe, 30 milijuna eura za prometnu infrastrukturu (Instrument za povezivanje Europe), 60 eura milijuna za Erasmus+, 20 milijuna eura za LIFE, 20 milijuna eura za mlade poljoprivrednike, 10 milijuna eura za mehanizam civilne zaštite EU-a i 10 milijuna eura za vojnu mobilnost, navodi se u priopćenju.

Proračun za 2024. usvojen je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu s 519 glasova za, 79 protiv i 30 suzdržanih. Vijeće je već odobrilo dogovor 20. studenog.

Nakon što su postigli konsenzus o proračunu za 2024., zastupnici u Europskom parlamentu predviđaju da će do kraja godine u Vijeću biti postignut dogovor o srednjoročnoj reviziji dugoročnog proračuna EU-a (VFO - Višegodišnji financijski okvir). To će utrti put znatnim dodatnim izdvajanjima početkom 2024. kroz izmjenu proračuna koju će predložiti Komisija.

Planirana dopuna VFO-a ima za cilj pružiti srednjoročnu potporu Ukrajini, poboljšati fleksibilnost i sposobnosti odgovora na krize, ojačati stratešku autonomiju EU-a 2024. i ojačati njegove napore u područjima kao što su migracija i vanjska politika.

Johan Van Overtveldt, belgijski zastupnik iz kluba Konzervativaca i reformista i predsjednik Odbora za proračun, ocijenio je da je "proračun za 2024. je proračun za teška i neizvjesna vremena".

"Kako bismo ispunili očekivanja naših građana i suočili se s novim izazovima kao što je suočavanje s posljedicama ratova koji su se vodili u susjedstvu EU-a, proračun EU-a treba se prilagoditi u skladu s tim. Brutalni teroristički napad Hamasa na Izrael još jednom nam pokazuje da se svijet oko nas stalno mijenja. Posljedični val antisemitizma utječe na zemlje diljem Europe. Stoga posebno pozdravljam uključivanje dodatnih sredstava za borbu protiv antisemitizma u naš sporazum. Ovaj dogovor o proračunu za 2024. samo je prvi korak. Parlament je spreman raspravljati o predloženoj reviziji sadašnjeg proračunskog okvira kako bi pripremio EU za budućnost i pokazao našim građanima da može učinkovito odgovoriti", izjavio je, navodi Europski parlament.

Rumunjski pučanin (EPP) Siegfried Mureșan, glavni izvjestitelj za proračun EU-a za 2024. najavio je da će ubrzo doći do "dogovora i o reviziji višegodišnjeg financijskog okvira kako bismo osigurali rezerve za sve nepredviđene događaje koji bi se mogli dogoditi u nadolazećim godinama."

Latvijski socijalist (S&D) Nils Ušakovs), također izvjestitelj za dijelove proračuna, kaže da "rastući geopolitički izazovi zahtijevaju odlučniju EU, stoga pozdravljamo jačanje europskog vanjskog djelovanja", navodi EP.

25.11.2023. 16:00:00
Novi komentar
nužno
nužno