« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
NAPOKON

EP poziva na ratifikaciju Istanbulske konvencije

Zastupnici u Europskom parlamentu pozvali su u srijedu u rezoluciji Europsku uniju ratificira Istanbulsku konvenciju, kao i šest država članica koje to još nisu učinile

Ajde više...
Ajde više... (Arhiva)
Više o

EU

,

Europski parlament

,

ratifikacija

,

Istanbulska konvencija

Sve države članice potpisale su Istanbulsku konvenciju 2017. godine, ali je Bugarska, Češka, Mađarska, Latvija, Litva i Slovačka nisu još ratificirale.

Turska ju je prva ratificirala, ali se i prva iz nje povukla 2021. godine. U rezoluciji se ističe da je to "opasan presedan za ostale države".

Poljski potezi sugeriraju da bi mogla učiniti isto. Ta članica EU-a, često u sukobu s Bruxellesom, zatražila je da se preispita ustavnost Istanbulske konvencije, a EP u rezoluciji "snažno osuđuje pokušaj osporavanja" iste.

EP je osudio alternative Istanbulskoj konvenciji, poput takozvanog ugovora o obitelji u Poljskoj i navodi da se takve inicijative "temelje na vrijednostima koje bitno odstupaju od ljudskih prava i prava na rodnu ravnopravnost i koje ne bi poslužile kao učinkovit instrument u borbi protiv nasilja u obitelji i nasilja intimnog partnera".

Eurozastupnici ističu da Ukrajina može biti primjer za šest država članica EU-a koje je odbijaju ratificirati. Kijev je to učinio prošle godine, što bi trebalo "poslužiti kao potpora ukrajinskim tijelima za procesuiranje zlodjela nad ženama i djecom koje su počinili ruski vojnici te za borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja", navodi se u rezoluciji.

Procjenjuje se da je u svijetu 736 milijuna žena doživjelo fizičko i/ili seksualno nasilje intimnog partnera, nepartnersko seksualno nasilje ili oboje barem jednom u životu. Na razini EU-a svaka treća žena doživjela je fizičko ili seksualno nasilje.

19.02.2023. 16:00:00
Novi komentar
nužno
nužno