objavljeno 18.05.2009. 20:04:19
Nogomet

Engleska krenula u kampanju za organizaciju SP-a 2018.

Kampanja je startala na engleskom "nogometnom hramu", stadionu Wembley.

Fotografija vijesti

Uloga promotora engleske kampanje za organizaciju Svjetskog prvenstva 2018. ili 2022. godine dodijeljena je jednom od najboljih engleskih nogometaša Davidu Beckhamu, a na predstavljanju su bili i britanski premijer Gordon Brown, zvijezda engleske vrste i Manchester Uniteda Wayne Rooney, ali i brojne bivše legende kao što su Sir Bobby Charlton i Sir Geoff Hurst.

"Igranje na Svjetskom prvenstvu u vlastitoj zemlji san je svakog nogometaša. Siguran sam kako bi engleski navijači stvorili nezaboravnu atmosferu," kazao je Beckham koji je u dresu "Gordog Albiona" upisao 109 nastupa.

Na široj listi za utakmice svjetskog prvenstva nalazi se čak 15 engleskih gradova među kojima najveće iznenađenje predstavljaju Hull, Bristol i Milton Keynes, no tu su i Liverpool, Manchester, London, Newcastle, Sunderland, Leeds, Sheffield, Birmingham, Derby, Leicester, Nottingham i Portsmouth.

"Bio bi to sjajan festival nogometa. Vlada maksimalno podržava cijelu kandidaturu i cijeli projekt," naglasio je britanski premijer Brown.

Engleska je do sada samo jednom, 1966. godine, bila domaćin World Cupa i tada je osvojila svoj jedini naslov prvaka svijeta.

"Mislim da svjetski nogomet ne može imati veću podršku od one koju mogu pružiti engleski navijači. Naši stadionu su uvijek puni i zvijezde kao što su Ronaldo i Zidane su podržale našu kandidaturu," dodao je Beckham.

Osim Engleske kandidaturu za organizaciju SP-a 2018. ili 2022. podnijelo je 12 zemalja - Australija, Belgija i Nizozemska (zajednički), Španjolska i Portugal (zajednički), SAD, Indonezija, Japan, Meksiko i Rusija, dok su Južna Koreja i Katar zainteresirani jedino za World Cup 2022.

FIFA će domaćine za oba prvenstva odrediti u prosincu iduće godine. (hina/metro-portal)

18.05.2009. 20:04:19
http://m.metro-portal.hr/engleska-krenula-u-kampanju-za-organizaciju-sp-a-2018/17918/