« Kultura
objavljeno prije 9 mjeseci i 4 dana
OSVRT

Energetski naboj u slikarstvu Mladena Žunjića

Sve su slike, svi motivi su pod naponom i sve su slike međusobno povezane nikada prekinutim energetskim pravcima

Mladen Žunjić
Mladen Žunjić (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Mladen Žunjić

,

osvrt

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, autor kompleksnog opusa velikih formata ulja i akrila, vrlo zanimljivog tretiranja apstraktnih motiva i izrazitog, bujnog kolorizma, poznat je i po vrlo specifičnom elementu u svom slikarstvu a to je energetski naboj u različitim varijacijama.

Na svakoj slici, u svakom ciklusu Mladena Žunjića egzistira snaga, fluktuirajuća energija, koja ponegdje izlazi iz dubine slika a drugi put se sjuruju se s površine, raznovrsnih moći, dok negdje sve pršti i erumpira od siline protjecanja, drugdje se osjeti poput podzemnog potresa.

Sve su slike, svi motivi su pod naponom i sve su slike međusobno povezane nikada prekinutim energetskim pravcima.

Naravno, u Žunjićevom slikarstvu nema mjesta pasivnosti jer sve se kreće, da bi svijet raznorodnih motiva mogao živjeti mora se kretati i cjelokupno slikarstvo ovoga umjetnika može se nazvati, slikarstvo u pokretu, slikarstvo u kretanju.

Veličina formata omogućuje gledateljima izraženiju opazivost svih ključnih elemenata Žunjićeva slikarstva, od bjesomučnog kolora, preko čudesnih oblika motiva do napona, koji izbija na svakom četvornom centimetru.

Piše: Miroslav Pelikan
04.08.2023. 09:30:00
Novi komentar
nužno
nužno