« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
VRIJEĐANJE ČELNIKA

Emirati strpali u zatvor prodemokratske aktiviste

Petorica prodemokratskih aktivista osuđeni su na zatvor od 2 do 3 godine zbog uvrijede predsjednika, potpredsjednika i prijestolonasljednika Abu Dhabija

Fotografija vijesti
Više o

zatvor

,

demokracija

,

aktivisti

,

Ujedinjeni Arapski Emirati

,

uvreda

Petorica prodemokratskih aktivista osuđena su u nedjelju na kazne od dvije do tri godine zatvora, zbog toga što su "vrijeđali" čelnike Ujedinjenih Arapskih Emirata, izvijestio je novinar agencije France Presse s terena, javlja Hina. 

Bloger Ahmed Mansur, inženjer i član konzultativnog odbora Human Rights Watcha (HRW) za Bliski istok i mreže ANHRI-ja (Arapska informativna mreža za ljudska prava) osuđen je na tri godine, a njegovi kolege na dvije.

Petorica aktivista uhićena su u travnju, a suđenje im je počelo 14. lipnja na visokom saveznom sudu u Abu Dhabiju.

Uz Ahmeda Mansura osuđeni su Naser Ahmad ben Gajt, profesor i simpatizer političkih reforma te blogeri Fahd Salem Dalak, Ahmed Abdel Halek Ahmed i Hasan Ali al-Hamis.

Bili su optuženi da su "počinili djela koja prijete državnoj sigurnosti i narušavaju javni red", da su se "protivili sustavu vlasti" i "uvrijedili predsjednika, potpredsjednika i prijestolonasljednika Abu Dhabija", što su optuženici redom odbacili.

Sedam organizacija za ljudska prava, među kojima i Amnesty International i HRW, pozvali su na "trenutačno i bezuvjetno oslobađanje" petorice aktivista i odustajanje od tužbe.

One ocjenjuju da je suđenje bilo "nepravedno" i da "točke optužnice nisu utemeljene na međunarodnome pravu jer krše slobodu govora".

Ujedinjeni Arapski Emirati, bogata federacija u Perzijskom zaljevu, sve dosad je bila pošteđena vala narodnih pobuna u arapskom svijetu.

27.11.2011. 12:12:19
Novi komentar
nužno
nužno