« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
ćoravi big brother

Elvis Presley živi u Amsterdamu?!

Računalni stručnjak krivotvorio biometrijsku putovnicu na ime Elvisa Presleya

Prikaz ekrana računala na amsterdamskom aerodromu
Prikaz ekrana računala na amsterdamskom aerodromu (The Hackers Choice)
Više o

Elvis Presley

,

lažna putovnica

,

Jeroen van Beek

,

Elvis Presley je živ

Biometrijske putovnice izazvale su mnogo buke i podgrijale teorije zavjere o Velikom bratu koji nas uvijek ima na oku. No, oko mu je prilično škiljavo, izgleda, jer već godinu i pol dana se šuška o mogućnostima kloniranja čipova i mijenjanja podataka.

Nizozemski računalni stručnjak za sigurnost Jeroen van Beek to je dokazao na praktičnom primjeru, snimio svoj uspjeh i postavio ga na YouTube, kako bi svi vidjeli nedostatke sigurnosnih sustava koji bi trebali biti neprobojni.

Van Beek je uzeo biometrijsku putovnicu 16-mjesečnog sina svog prijatelja, fotografa Timesa Michaela Crabtreea i stavio je u 40 dolara vrijedan čitač čipova, skinuo sve podatke i pokrenuo program koji je napravio Britanac Adam Laurie. Kodovi su razbijeni i umjesto slike i podataka djeteta stavljena je slika Elvisa Presleya i lažni podaci, uključujući izmišljenu zemlju.

Zatim je pokrenuo Golden Reader Tool, standardni programski alat kojim ICAO, međunarodna agencija za civilni avionski promet, provjerava ispravnost putovnica i verficirao putovnicu kao pravu.

U demonstraciji za novinare na svom radnom mjestu na Amsterdamskom sveučilištu van Beek je napravio i novu putovnicu za Osamu bin Ladena, kojeg je ta vijest zasigurno vrlo razveselila.

Na užas svih control freakova u vladama svijeta, ušetao se na amsterdamski aerodrom Shiphol i gurnuo lažnu putovnicu u računalo, koje je nakon očitavanja podataka veselo pokazalo Elvisovu sliku i potvrdilo da je putovnica ispravna.

Nizozemski su oporbenjaci odmah od ministrice unutarnjih poslova Ter Horst pokretanje istrage da se ustanovi kako je to moguće. Glavni problem je oprema koju je van Beek koristio: običan čip za kreditne kartice, jeftini čitač čipova i softver koji se može skinuti s neta. Da je na originalnom čipu postojao zapis o otiscima prstiju ili snimka rožnice, i to bi bilo promijenjeno. (metro portal)

04.10.2008. 14:19:30
Novi komentar
nužno
nužno