« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca

‘Elvis’ Sarkozy vraća Francusku u NATO

Fotografija vijesti
Više o

Nicolas Sarkozy

,

NATO

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je jučer na summitu NATO-a u Bukureštu kako očekuje ove godine odluku o povratku Francuske pod vojno zapovjedništvo Saveza, iz kojega se ta zemlja povukla 1966. godine.

Sarkozy je u Bukureštu potvrdio i da će uputiti u Afganistan ‘dodatni bataljun’ s više od 800 vojnika te iznio svoje stajalište o kandidaturi Ukrajine i Gruzije za ulazak u NATO, koju je nazvao ‘legitimnom’, nakon što dvije zemlje obave ‘demokratsku preobrazbu’. - Krajem francuskog predsjedanja (Europskom unijom, u drugoj polovici 2008.), nastupit će trenutak za završetak tog procesa i donošenje potrebnih odluka da Francuska opet preuzme cjelokupno svoje mjesto u strukturama NATO-a - rekao je Sarkozy.

“Prvi službeni posjet predsjednika Sarkozyja SAD-u bio je kao posljednja inkarancija Elvisa.”
George W. Bush
američki predsjednik

Djelomice se Francuska vratila u NATO 90-ih godina, u doba predsjednika Jacquesa Chiraca. Potpuni povratak u Savez mogao bi službeno biti objavljen na idućem summitu u travnju 2009., a koji bi Njemačka i Francuska, kako su najavile, zajednički organizirale u Strasbourgu i Kehlu.   (HINA)

03.04.2008. 23:32:33
Novi komentar
nužno
nužno